CV Keskuse ärijuhi Katrin Johansoni sõnul on nende portaalis töökohtade arvu vähenemine olnud liigagi hästi näha.

„Kui 2007. aasta lõpus oli pakkumisel 2500 töökohta, siis praeguseks on nende arv langenud 782-ni,” lausus Johanson. Kiiret vähenemist oli märgata juba pea igas kvartalis: 2007. aasta lõpus oli pakkuda 2500 vaba töökohta, 2008. aasta kevadel 2200, suvel 2000, sügisel 1500, talvel 1000 töökohta.

„Tööotsijate osakaal võrreldes tööpakkumistega on hüppeliselt suurenenud. Kui aasta tagasi räägiti veel aktiivselt tööjõupuuduse teemadel, siis nüüd on olukord vastupidine,” ütles töövahendusega tegeleva Simplika OÜ tegevjuht Kadri Kristjuhan.

Keegi pole kaitstud

Tööpuudus võtab tema sõnul maad nii liht- ja oskustööliste kui ka spetsialistide seas. „Praegu on selline harukordne olukord, kus kinni on läinud olulisi ja väärikaid ettevõtteid ja organisatsioone, mistõttu tööotsijate seas on võrdselt eri tasandite töötajaid, olenemata nende hariduslikust taustast või endisest ametikohast,” lisas Kristjuhan.

„Praegu kogub mõni tööpakkumine iga nädal üle 500 kandidaadi ja rekord novembrist-detsembrist oli uskumatu 1590 kandidaati ühele ametikohale,” tõdes Johanson.

Kui suvel oli CV Keskuses ühele töökohale kandideerimiste keskmine arv 21–22, siis oktoobris tõusis konkurss 37-le ja novembris juba 51-le.

„Praegu Simplika projektidest rääkides on normaalne, et ühele kohale kandideerib sadu inimesi kohe paari päeva jooksul,” tõdes Kristjuhan.

„Töökuulutustele kandideerimise arvu suurenemisega on paranenud ka kandideerijate kvaliteet,” ütles Kristjuhan. „Tunduvalt on suurenenud hea ettevalmistusega ja suurepärase varasema töökogemusega kandidaatide hulk. See ei tähenda, et sellised kandidaadid kandideeriksid just neile kõige sobilikemaile ametikohtadele.”

Johansoni sõnul on endiselt rohkem esindatud müüki ja teenindust puudutavad tööpakkumised.