Eelmisel aastal läbi viidud ja mitmeid linnaelanikke pahandanud massiivse sanitaarraie kohta, ütles kesklinna vanema asetäitja Kaia Sarnet, et selle käigus eemaldati ohtlikud ning väheväärtuslikud puud ja põõsad, mis varjasid vaadet linnamüürile ning selle tornidele – tegu on ju ikkagi Tornide väljakuga.

“Puude raiumisega saavutati ka pargi parem valgustatus, mis on oluline pargis liikujate turvalisuse seisukohalt. Valmiv tehniline projekt näeb siiski ette veel mõne puu raide. Välistatud on see, et maha võetaks mõni väga haruldane puu, sest dendroloogid jälgivad seda protsessi kiivalt,” kinnitas Kaia Sarnet.

Pargi rekonstrueerimise järelvalvega tegelev Kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Malle Pahapill ütles, et talle kindlasti ei meeldi elavaid puid maha võtta, ent pargi kunst ja haljastus tihtipeale lihtsalt eeldavad seda.

“Millegi arvelt tuleb pargi üldilmet paratamatult muuta, ka vaatesse linnamüürile ja tornidele ei saa suhtuda kui sekundaarsesse aspekti. Pealegi käib paralleelselt pargile uue ilme loomisega selleski osas aktiivne renoveerimistöö,” kommenteeris Pahapill.

TURVALISEM MÄNGUVÄLJAK. Praegu piiravad pargi Suurtüki tänava poolses osas liikumist piirded ning sinna on kaevatud hulk kraave.

“Need kraavid, mille tõttu pargi- ja jalgrattatee Suurtüki tänava poolset osa praegu kasutada ei saa, on osaliselt mõeldud laste mänguväljaku ümber ehitatava turvapiirde tugipostidele. Osa kraave täidetakse sireliheki kasvatamiseks tarviliku kasvumullaga,” sõnas Kaia Sarnet.

Suurtüki tänava poole jäävale laste mänguväljakule on plaanis senise kahe väikese asemele rajada üks suur liivakast, kuhu sisse paigutatakse vedrukiiged ning karussell väikelastele. Uuendatakse ka kaks olemasolevat väikest liivakasti mänguväljaku teises otsas.

Kogu mänguväljaku ümber tehakse piirdeaed, et lapsed mänguhoos ei tormaks tiheda liiklusega Toompuiesteele.

Piire suurendab Kaia Sarneti sõnul oluliselt mängivate laste turvalisust ja annab meelerahu ning kindlustunnet nende vanematele.

Mänguväljaku serva paigaldatakse uued istepingid. Pargi Toompuiestee poolsesse külge on planeeritud vaadet linnamüürile mittevarjav 1,3 meetri kõrgune hekk, mis osaliselt takistaks tänavamüra ja heitgaaside sattumist laste mängualale.

Parki jalutama viidavate koerte fekaalide koristamiseks pannakse välja kaks spetsiaalset prügikasti.

Linnateatrit külastavate inimeste parkimisvõimaluste ja teatritee parandamiseks korrastatakse paralleelselt ka Suurtüki tänava ja Rannamäe tee nurgal paikneva parkimisala kate.

Malle Pahapilli hinnangul läheb Tornide väljaku pargi rekonstrueerimine maksma ümmarguselt miljon krooni.