Kaitseministeeriumi poolt Vabadussõja võidusammast püstitama palgatud Tšehhi klaasifirma Sans Souci esindaja Ondrej Faltin ütles Eesti Päevalehele, et ettevõte on esitanud ministeeriumile lisaraha saamise taotluse. „Oleme palunud ministeeriumil meile maksta hüvitist lisatööde ja -teenuste eest, mida me oleme teinud lisaks algses lepingus sätestatule,” kinnitas Faltin, kes on firma projektidirektor.

Päevaleht küsis Faltinilt, millest on tingitud nende vähemalt paari miljoni kroonise lisasumma soov. „Läbirääkimised käivad ja me pole milleski konkreetses veel kokku leppinud,” kirjutas Sans Souci esindaja.

Lisaleping sündimas

Kaitseministeerium kinnitas läbi­rääkimiste toimumist, kuid andis mõista, et pole eriti rahul, kuidas Tšehhi ettevõte teemat kommenteerib.

„Kummagi osapoole huvides ei ole seda teemat enne lõpptulemuseni jõudmist kommenteerida. Mõned Sans Souci soovid ei ole ministeeriumi nägemuses põhjendatud ja tulenevad pigem kahe kultuuriruumi ja töökultuuri erinevustest ning kohati ka erinevatest nõuetest eri riikide ehitusmaastikul,” ütles ministeeriumi esindaja Meeli Hunt.

„Praeguseks on toimunud esimene lisalepingu arutelu ja mõlemad pooled kujundavad kohtumise käigus saadud info valguses oma ettepanekud järgmi­seks kohtumisvooruks,” lisas ta. Hundi sõnul on vaatamata Tšehhi firmaga kevadel sõlmitud väga täpsele lepingule loogiline, et ette tuleb lisatöid.

„Ka kõige tavapärasema ehituse puhul võib esineda ettenägematuid töid või muudatusi, rääkimata sellisest unikaalsest rajatisest nagu Vabadussõja võidusammas. Juba kas või tehnika ja maastikul paiknemine on kaasa toonud mitmeid ettenägematuid ja ootamatuid lisatöid,” ütles Hunt.

Samal ajal ei nõustunud ta enne läbirääkimiste lõppu kinnitama, et tšehhide esitatud nõue tõstaks seni lubatud saja miljoni kroonist ehitushinda. „Praegu ei ole kindel, kas samba lõpphind kujuneb varem pakutud hinnast suuremaks,” märkis Hunt. „Küll võib aga öelda, et on ka töid, mis on kujunenud kas odavamaks või mida ei ole teostatud. Värskeimaks näiteks on klaaspaneelide ladestusalus, mis algul oli plaanitud valada raudbetoonist, kuid lahendati palju säästlikumalt, Ämari lennuväljalt toodud paneelidega.”

„Mütsikesed” ja kuulikindluse katse

Tšehhi ehi­tajatega vaidluse all olevaid lisatöid •• Ehitusloa umbes kahekuuline viibimine lükkas kuu aega edasi klaaselementide paigaldamise. Kuna klaasi paigaldamine nihkus oktoobrist novembrisse, mil on märksa külmem ja sademeterikkam periood, on ministeerium val­mis osaliselt korvama külmemast ilmast tuleneva lisakütte kulud. •• Kaitseministeerium tellis prot­sessi käigus lisatööna Sans Sou­cilt klaaselemendi kuulikindluse katse, mille klaasikatsetuskoda ka tegi. •• Tootearenduse käigus otsustas Sans Souci turvalisuse kaalutlusel kasutusele võtta klaaspaneele läbivad metallkinnitused. Arvestades, et kinnitite kohad jäävad näha, on monoliitse väljanägemise saavutamiseks ainuke võimalus katta kinnituspoldid klaasist „mütsikestega”. •• Vaidlusi on põhjustanud val­gus­tuslahenduse katsetamiseks loodud näidissein. Nii autorid kui ka ministeerium arvavad, et näidisseina on olnud vaja Sans Souci tootearendustööks.