Pubi uksel seisnud silt “Sisenemine keelatud jalgratta, lipsu ja neegriga” oli eile Bikers Pubi ukselt maha võetud, kuid kui politsei leiab tõendeid rassismile õhutamises, saab baari omanikke karistada kuni aastase vangistusega.

Bikers Pubi omanike esindaja Rene Jõgimaa eitas eile vestluse alguses sildi olemasolu. “Ei ole ju midagi. On ainult et jalgratta ja lipsuga sisenemine keelatud,” ütles Jõgimaa.

“No jah, oli ka “neegrid keelatud”, kuid keegi kleepis selle sildile juurde,” ütles mees hiljem.

Kuigi silt on maha võetud, nentis Jõgimaa, et neegrid pole endiselt pubisse teretulnud. “Igaüks peaks ise tajuma, mis seltskonda ta kuulub.”

Jõgimaa tunnistas, et taolise sildi põhjuseks uksel oli potentsiaalsete klientide suhtumine mustanahalistesse.

Põhiseaduse järgi on kõik inimesed võrdsed ning rassilisele vägivallale ja diskrimineerimisele õhutamine on keelatud ning karistatav.

“Mis põhiseadusega vastuolus?” küsis Jõgimaa. “Kui see silt oli, siis küll, aga mis me räägime minevikust – loeb tänane päev,” lisas ta.

KAPO VÕIB ALUSTADA KRIMINAALASJA. Kaitsepolitsei komissari Enno Kuurmanni sõnul on juhtum neile teada. “Tegeleme sellega ja kui “värviliste” mitteteenindamine vastab tõele, siis võib alustada kriminaalasja.”

Tallinna Lõuna politsei ülemkomissari Raivo Küüti sõnul pole neile Bikers Pubi vastu avaldust või kaebust esitatud. Samas nentis ta, et kui leidub pilt või suusõnaline tunnistus sildi olemasolust, on need taolise kuriteo puhul kohtus tõendiks. “Tegemist on ebaseadusliku ettevõtmisega ja kohtulikult karistatav.”

Küüti sõnul on usulistel, rahvuslikel ja rassilistel teemadel väga ohtlik nalja teha. “Kindlasti omanik räägib mulle sinisilmset jutt, et kõik on vale. Asume seda asja kohe uurima,” ütles Küüt.

Rassismile õhutamise eest võib karistada aastase vabadusekaotuse, kuni 4000 päevapalga suuruse trahvi või arestiga, ütles justiitsministeeriumi karistusõiguste osakonna juhataja Priit Pikamäe. “Karistada saab ka üksikisiku õiguste kaudse rikkumise eest ning siis on meetmeteks kas rahatrahv või arest.”

ABILINNAPEA LEEMETS ÜLLATUNUD. Tallinna abilinnapea Ants Leemets keeldus uskumast, et Tallinnas võib olla rassistlike sise-eeskirjadega pubi. “Kas nad on hulluks läinud? Kui on üritatud nalja teha, siis on see väga rumal nali ning omanikke tuleb kindlasti korrale kutsuda,” ütles Leemets.

Kaitsepolitsei komissar Enno Kuurmann tõdes, et paar sarnast juhtumit on Eestis veel olnud, neist ühel juhul oli tegemist skinheadi poolt rassilise diskrimineerimisega.

Eesti Ekspressi ajakirjanik üritas minna oma mustanahalise tuttava Raouliga läinud reede õhtul Bikers Pubi, kus keelavat silti välisuksel eirates tellisid kohvi. Baaridaam vastas seepeale, et neil on sise-eeskiri, mille kohaselt “värvilisi” ei teenindata. Lõpuks said baarikülastajad kohvi, kuid mitte süüa.

Mõni nädal varem üritas Soome kodanik minna oma mustanahalise naisega samasse kohta, kus keelduti naist uksest sisse laskmast. Palumise peale lubati naisterahval külastada tualetti.