Mustamäelaste rõõmuks plaanib Tallinna tehnikaülikool tennisehalli ja ujulakompleksi rajamist, mis oleksid avatud ka linlastele.

OÜ R-Konsult on arhitekti Irina Raua juhtimisel koostanud Ehitajate tee, J. Sütiste tee ning Mustamäe nõlva vahelise ala detailplaneeringu, praegu ootab see kooskõlastust Tallinna keskkonnaametis.

TTÜ rektor Peep Sürje selgitas Päevalehele, et selline plaan on ülikoolil juba aastaid kalevi all olnud.

„Millal ehituseks läheb, seda on veel vara öelda, kuna linnavolikogus on detailplaneering alles kinnitamata,” rääkis Sürje. „Planeeringu idee seisneb TTÜ spordikompleksi realiseerimises, lisaks rajatakse ka maa-alune parkla ning ehitatakse korralik juurdepääsutee. Praegu on ligipääs ülikooli hoonetele raskendatud.”

Tuleb leida investor

Rektor lisas, et pärast planeeringu kinnitamist on järgmiseks sammuks korraliku investori leidmine. „Praeguses majandusolukorras pole see loomulikult nii lihtne, aga läbirääkimised on meil käinud näiteks ujumisliiduga, kes on huvitatud korraliku ujula rajamisest, kus saaks korraldada võistlusi ning käia treeningutel,” valgustas Sürje võimalike finantseerijate nimistut, lisades, et ujula tooks suurt kasu nii TTÜ üliõpilastele kui ka ligemale 100 000-le Mustamäe elanikule.

TTÜ rektoriga on sama meelt ka linnaosa vanem Kalle Mihkels, kes selgitas, et kohaliku omavalitsuse esmane huvi on see, et Mustamäe elanikel oleks avalik bassein. „Praegu on linlastel ujumisvõimalus kahes koolis, kuid seal esineb probleeme, kuna suplemas saab käia ainult kindlatel kellaaegadel. Lisaks sellele ei mahuta väikesed kooliujulad korraga kuigi palju inimesi,” tõdes Mihkels. „Juulikuus toimus meil nõupidamine, kus osalesid nii TTÜ kui ka linna esindajad. Arutasime seal muu hulgas võimalust ehitada kavandatav ujula korralikuks võistlusbasseiniks, kuna Eestis sellist funktsiooni kandev asutus tegelikult puudub.”

Mihkelsi hinnangul võiks TTÜ juurde kavandatavasse ujulasse tulla kümme 50 meetri pikkust rada, nõnda vastaks see ka võistlusbasseinidele kehtestatud normidele. „Nagu ma aru saan, siis mingeid lõbustusatraktsioone TTÜ ujulasse ei plaanita, tegemist oleks treeningu ja tervisespordi asutusega. Juurde lisanduks muidugi korralik saunakompleks, arvatavasti ka mullivannid,” ütles linnaosavanem, kelle sõnul oleks selline ujula mustamäelastele suurepärane ajaveetmise ja lõõgastumise paik. „Linnaosavalitsus projekti elluviimist muidugi rahastada ei saa, kuid toona mõtlesime, et finantseerimine võiks tulla riigi ja linna poolt, samuti katsuks leida mõne rahvusvahelise investori.”

Peep Sürje lisas omalt poolt, et peale ujula ja tennisehalli rajamise küpseb plaan teha 2010. aastaks korda ka ülikooli staadion. „Staadionil oleksid nüüdisaegsed tingimused kergejõustiku harrastamiseks, lisaks kuuekohaline jooksuvõistlusrada,” selgitas TTÜ rektor.

Projekt toppab

Tekkisid lisaküsimused

Puurkaev suletakse

•• TTÜ spordikompleksi ning sinna lisanduvate maa-aluste parklate ja uue juurdepääsutee rajamiseks oleks arvatavasti hakatud arendajat otsima käesoleva aasta alguses.

•• Suured plaanid toppavad keskkonnaameti taga.

•• Eelmisel aasta novembris sai detailplaneering keskkonnaametilt küll kooskõlastuse ja liikus edasi linnaplaneerimise ametisse.

•• Seal tekkis aga planeeringu suhtes veel lisaküsimusi ja nõnda suunati see uuesti keskkonnaametile ülevaatamiseks.

•• Praegu on detailplaneering olnud asutuses ülevaatamisel juba rohkem kui kuu.

•• Planeeringu kehtestamine toppab kinnistul asuva vana puurkaevu tõttu, mis kavakohaselt suletaks, et rajada üle selle juurdepääsutee.

•• Vastav plaan on saanud kooskõlastuse nii AS-i Tallinna Vesi kui ka Harjumaa keskkonnateenistuselt, kuid mitte Tallinna keskkonnaametilt.