TTÜ raamatukogu direktori Jüri Järsi sõnul on TTÜ valmiv raamatukogu oma funktsionaalsuse, tehnoloogilise ja arhitektuurilise lahenduse poolest võrreldav maailma parimate raamatukogudega.

Kuna hoone kerkib ülikoolilinnaku nurgakrundile Akadeemia ja Ehitajate tee ristil, vajas see nurk Järsi sõnul tugevat arhitektuurset dominanti. Suhteliselt kirju ja eri ajastutest pärineva arhitektuurikeelega hoonestuse taustal on selleks lihtsa vormiga tume risttahukas. „Hoonet hakkab ümbritsema trükitud fassaadikangas, mis kinnitatakse metallkonstruktsiooni külge ja see toimib ühtlasi valgusfiltri ja esimese helitõkkena. Sellist fassaadilahendust pole Eestis seni veel ühegi raamatukoguhoone juures kasutatud,” märkis Järs.

Praegu asub TTÜ raamatukogu kuues hoones, mis takistab ratsionaalset teenindus- ja töökorraldust. Pinda on raamatukogul kokku 3763 ruutmeetrit, kuid normide järgi peaks seda olema vähemalt 7000 ruutmeetrit.

Kui praegu on tehnikaülikooli raamatukogu avakogudes umbes 40 000 köidet ehk vaid kuus protsenti kõikidest kogudest, siis uues hoones mahub avariiulitele koguni 300 000 köidet. Seega suureneb avakogu maht seitse korda. Hoidlad on kavandatud 520 000 köite mahutamiseks.

Ka lugejakohti on Järsi kinnitusel vajalikust mitu korda vähem. Praegu on pearaamatukogus lugejakohti 200 ehk üks lugejakoht 50 üliõpilase kohta. Uues hoones on kavandatud lugejakohti üle 500, mis teeb ühe lugejakoha 20 inimese kohta.

Et oleks tagatud tõrgeteta ligipääs e-ressurssidele, kasvab arvutitöökohtade arv uues raamatukogus viis korda – praeguselt 40-lt 200-ni. Sülearvutite kasutamiseks hakkab kõiki lugemissaale katma WiFi leviala.

Hoone on projekteerinud arhitektuuribüroo Agabus, Endjärv & Truverk Arhitektid OÜ, ehitab AS Oma Ehitaja.

Automatiseeritud raamatukogu

•• Veel on uude raamatukoguhoonesse kavas paigaldada kaks laenutusautomaati ja üks tagastusautomaat.

•• Iseteenindusega laenutusautomaat võimaldab TTÜ raamatukogu direktori Jüri Järsi kinnitusel vähendada raamatukoguhoidjate koormust ning tipptundidel tekkivaid järjekordi.

•• „Tagastusautomaadi eelised on samad, kuid lisaks saab raamatuid tagastada 24 tundi ööpäevas, pühapäeviti ja riigipühadel, seega ka siis, kui raamatukogu on suletud,” märkis direktor Järs.