Tartu ülikooli teadus- ja arendusosakonna juhataja Indrek Otsa sõnul arvestatakse uurimiskeskuste mõjukust hinnates teadusartiklite ja viidete arvu. „See näitab, et maailmatasemel materjaliteadlased on meid tunnustanud,” lausus ta.

Otsa sõnul ei saa ülikool tunnustusest otsest rahalist kasu, ent oluline on see, et konkursi olukorras teadusraha taotledes ollakse eelisseisus.

Ülikooli polümeersete materjalide tehnoloogia professor Alvo Aabloo selgitas, et uurimiskeskuse andmebaasi tippu kuulumine aitab ka teadlasi Tartu ülikooli meelitada ja rahvusvahelistesse projektidesse kaa­sata. „Kuid ennekõike on see maine küsimus, kui sa kuulud seltskonda, kust eeldatakse normaalset koostööd,” tõdes Aabloo. Peamiseks põhjuseks, miks materjaliteaduse uurimiskeskus just nüüd esimese protsendi hulka murdis, nimetas Aabloo häid pikaajalisi arenguvõimalusi. „Raha liigub rohkem ja inimesed saavad rohkem välismaistes projektides osaleda.” Materjaliteadust saab Eestis õppida ka Tallinna tehnikaülikoolis. Materjaliteaduse instituudi direktori Enn Mellikovi sõnul on TÜ uurimiskeskus teinud pikka aega väga head tööd.

Koostöö ka TTÜ-ga

„Tunnustuse aluseks sai väga tugev rahvusvaheline koostöö, eriti Helsingi ülikooliga, enamik artikleid on ilmunud koostöös välisülikoolidega,” selgitas ta.

Kui Tartu ülikooli suuremad projektid on olnud nn kunstlihaste ja robotmannekeeni väljatöötamine, siis Mellikovi sõnul keskendub TTÜ pigem kitsamalt päikeseenergeetika materjalide loomisele.

Tartu ülikool kuulub ühe protsendi kõige tsiteeritumate ülikoolide ja teadusasutuste hulka ka kliinilise meditsiini, taime- ja loomateaduse ning keskkonna- ja ökoloogiateaduse valdkonnas

Teadus

Mis on materjaliteadus?

•• Materjaliteadus on tänapäeva füüsika, keemia ja inseneriteaduste puutekohas kiiresti arenev teadusharu, mille rakenduslik eesmärk on uute materjalide väljatöötamine.

•• Materjali all mõistetakse seejuures vajalike füüsikaliste ja keemiliste omadustega ainet või ainete segu. Tehnika ajalugu kinnitab meile, et uute tehniliste ideede saatuse määrab enamasti sobivate omadustega materjalide olemasolu või puudumine.

•• Näiteks on arvutustehnika tormiline areng viimastel aastatel saanud võimalikuks eelkõige tänu materjaliteaduse saavutustele pooljuhtmaterjalide ja magnetiliste mälukeskkondade alal.

•• Allikas: TTÜ materjaliteaduse instituut