Arvestades, et Rahvaliidu vastse juhi kohta tekib üha uusi küsimusi, poleks see võib-olla üllatav. Kummastav on kogu asja juures aga põllumajandusministeeriumi käitumine: pärast raha ülekandmist unustati üldse Aarelt valmis filmi nõuda. Ministeerium kandis Aare firmale filmi esialgse versiooni kättesaamise järel üle kogu lepingus ette nähtud summa ehk 414 120 krooni, kuigi lepingus oli selge sõnaga kirjas, et esimene osa makstakse Aarele pärast stsenaariumi esitamist, teine osa pärast dokumentaalfilmi esialgse versiooni esitamist ja kolmas ehk suurim osa pärast 30-minutilise dokumentaalfilmi valmimist ja 500 DVD tellijale üleandmist.

Algab uurimine

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder kinnitas eile, et ministeeriumi siseauditi osakond algatab toimunu suhtes teenistusliku järelevalve, millele võib järgneda distsiplinaarjuurdlus. „Kahjuks on ministeeriumi möödalaskmine tõepoolest see, et kogu raha on täies mahus välja makstud. Me peame selgitama, kes eksinud on,” tõdes Seeder. Ta lisas, et lepingu ühepoolne lõpetamine poleks olnud lahendus, sest ministeerium on huvitatud filmi valmimisest.

Põllumajandusministeerium on sõlminud Aarega Eesti kalandust tutvustava filmi tootmiseks kaks lepingut. Esimene leping summas 335 120 krooni sõlmiti 30. märtsil 2007, teine, lisavõtete tegemiseks mõeldud leping summas 79 000 krooni 13. märtsil 2008. Mõlema lepingu täitmine oli jaotatud etappideks, millal tuli tööd üle anda ja tasustada. Lepingu kohaselt pidanuks Juhan Aare valmis töö üle andma juba 2008. aasta juunis, kuid selleks ajaks tuli ta lagedale vaid filmi esialgse versiooniga. Lepingutele on kirjutanud alla kantsler Ants Noot.

Kuigi Aarega sõlmitud lepingutes paika pandud töö valmimise tähtajast on üle kahe aasta ilma lõpliku tulemuseta lihtsalt mööda lipatud, on minister Seedri väitel selleks olemas head põhjused. Filmi valmimise edasilükkumise tingis Seedri sõnul soov näidata Euroopa  Kalandusfondi 2007.–2013. aasta programmi tegevust võimalikult mitmekesiselt. „Kui filmi puudutav esimene leping sõlmiti eelmise ministri ajal, siis teine leping oli kantud eesmärgist muuta film sisulisemaks ja laiendati esialgseid eesmärke, näiteks lisati materjali Eesti kalandus-ekspositsioonidelt välismessidel,” viitas Seeder, kes muu hulgas on filmi tarbeks ka ise intervjuu andnud.

Ministri sõnul on praegu tegemata filmi montaaž ja paljundamine, kuid valdav osa tööst on valmis. „Töö käib ja lepingupartneriga on pidev kontakt. Kui saame soovitud filmi, siis kahju ei teki,” kinnitas Seeder.

Juhan Aarega ei õnnestunud Eesti Päevalehel kahe päeva jooksul kontakti saada.

Leping sõlmiti Tuiksoo aja lõpus

•• Esimene leping sõlmiti Aarega viis päeva enne eelmise põllumajandusministri Ester Tuiksoo ametist lahkumist. Praegune minister Helir-Valdor Seeder tunnistas, et talle jääb arusaamatuks, miks ja mis asjaoludel leping just siis sõlmiti ning miks anti filmi valmistamiseks nii vähe aega. „Kalandusfondi rahastamine sisuliselt ei käivitunudki enne kui 2008. aasta teisel poolel ja see oli ju teada. Esimene Aarega sõlmitud leping pidi aga lõppema juba 2008. aasta aprillis,” viitas Seeder.

•• Lisaks käivituvad toetusmeetmed järk-järgult mitme aasta jooksul. Sellise filmi eesmärk peab aga Seedri sõnul olema reaalselt tehtu tutvustamine, mitte teoreetilise jutu rääkimine. „Seepärast ei olnud sellise filmi tellimine 2007. aasta märtsi lõpus tegelikult mõistlik ning sellega oleks pidanud mõne aasta ootama. Just käesolev aasta on see, mil saame reaalselt filmimaterjali juba elluviidavatest projektidest,” ütles Seeder ja lisas, et Euroopa Kalandusfondi ja Eesti kalandust tutvustav film on vajalik.

•• Ministri sõnul on lepingust kinnipidamist pidevalt jälgitud ja nõutud ning kui film valmib soovitud kujul, siis on lepingu eesmärk täidetud.