Enamik looduses puhkevatest tulekahjudest saab alguse inimese hoolimatust käitumisest, mistõttu korraldati ühisreid Ida- ja Lääne-Virumaa metsa- ja puhkealadele.

Lääne-Virumaal patrulliti kahe autoga, neist ühega sõideti põhjarannikul (Karepa-Rutja-Vainupea-Altja-Vergi-Võsu piirkonnas) ning teisega Viitna-Neeruti-Porkuni-Äntu piirkonnas.

KKI algatas keskkonnaalaste nõuete rikkumiste kohta väärteomenetlused järgmiste rikkumiste suhtes: põhjarannikul tuvastati kolm telkimist looduslikul kaitsealal, kus see on keelatud ja üks parkimine merele liiga lähedal - sõidetud oli keelumärgi alt läbi. Viitna-Neeruti-Porkuni-Äntu piirkonnas avastati kaks keelualale rajatud lõkkeaset, mille kohta teeb KKI märgukirja kohalikele omavalitsusele.

Ida-Virumaal patrulliti kolme autoga Narva lähedal Kadastiku järvede ääres, Kurtna järvestiku alal ning Tudulinna ja Iisaku vallas. Rikkumisi tuvastasid kõik ekipaažid praktiliselt võrdselt.

Päästekeskuse inspektorid algatasid kaks väärteomenetlust Kurtna järvestiku alal tuvastatud tuleohutusnõuete rikkumise kohta lõkketegemisel.

"Mõlema ametkonna inspektorite peamine tähelepanek aga oli - kui Lääne-Virumaal on olukord pigem hea, siis Ida-Virumaal oli Iisaku vallas Peipsi põhjakalda piirkonnas kohalike omavalitsuste kehtestatud metsaminekukeelust hoolimata metsas üle paarikümne inimese ning Illuka vallas Kurtna järvestiku piirkonnas üle neljakümne metsakeelu eiraja. Nende kõigi suhtes algatati menetlus, mille raames tehti hoiatus ja paluti metsast lahkuda," rääkis reidi korraldaja ja koordineerija Rivo Neuhaus.


Päästeteenistus hoiatab, et tuleoht Ida-Eesti metsades on jätkuvalt väga suur. Looduses tohib lõket teha ainult maaomaniku poolt eelnevalt ettevalmistatud ja tähistatud kohas (nt RMK lõkkekohad, kus on sädemepüüdjatega lõkkealused) ning lõkke jäägid tuleb lahkudes hoolikalt kustutada. Samuti tohib metsas suitsetada ja grillahju kasutada vaid tähistatud lõkkeplatsidel.

Vastavalt metsaseadusele on kohalikul omavalitsusel õigus anda välja korraldus, mis keelab võõras metsas viibimise. Keelu ajal ei tohi metsa minna jalgsi ega mootorsõidukiga.

Tänavu juulis on aset leidnud Ida-Virumaal juba 11 ja Lääne-Virumaal kaks metsatulekahju.