##Harjumaa päästeteenistuse operatiivkorrapidaja Mati Saare sõnul ei olnud tegemist suurelt põlengualalt edasi levinud tulega.

“Ei tahaks spekuleerida, kas keegi viskas suitsukoni või süüdati sihilikult,” ütles Harjumaa päästeteenistuse pressiesindaja Beata Perens.

Pärast uue kolde kustutamist lahtist tuld rabas enam polnud. Tallinna tuletõrje- ja päästeameti pressiesindaja Priit Laose sõnul oli algselt 150 hektarit haaranud põleng suudetud lõunaks piirata 40 hektari suurusele alale.

“Ka sellel alal kustutatakse üksikuid tulekoldeid. Praegu on juba rahulik, mõnes kohas tuleb pinnasest veel tossu. Kui hästi läheb, võib hilisõhtuks olla võimalik kogu põleng kustutatada,” ütles Laos.

Pääsküla raba kustutustöödega oli esmaspäeval hõivatud kokku 56 inimest Tallinna üksik-päästekompaniist, Harjumaa päästeteenistusest ja Tallinna tuletõrje- ja päästeametist.

KAMAZ VAJUS SISSE. Kohapeal vägesid juhtiv operatiivkorrapidaja Rein Mere ütles, et esmaspäeval oli suurimaks probleemiks aina halvenev teede olukord. Looduliku pinnasekattega metsateed lagunesid suurte ja raskete paakautode all.

Esmaspäeva pärastlõunal saatsid linnavõimud teede tugevdamiseks kaks koormat killustikku, kuid üks Kamaz jäi koormaga kinni.

“Auto oli raske ja vajus sisse, teed on võimatult halvas seisus,” ütles Mere. Õhtul olukord siiski paranes.

Mere sõnul võivad sõltuvalt olukorrast Tallinna üksik-päästekompanii ajateenijad ööseks rabasse vahti pidama jääda.

KEEGI VIGA EI SAANUD. Nõmme linnaosa vanema Urmas Paeti sõnul puuduvad andmed, et mõni maja oleks tulest kahjustada või inimene viga saanud.

“Olin ka ise seal kohal ning võin öelda, et päästjad ja politsei tegid tubli tööd. Inimesed, kes tahtsid tuld näpuga katsuda, suudeti suhteliselt kiiresti piiratud maa-alalt eemale ajada,” ütles Paet.

Linnaosavanema arvamust kinnitas ka Priit Laos, kelle sõnul puuduvad teated, et inimesi oleks tossu või tule tõttu haiglasse viidud.

METSAKASUTUSE PIIRANG. Meteoroloogia ja hüdroloogia instituut väljastas eile kõrgeima ehk viienda klassi tuleohuhoiatuse. Ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilaini sõnul on nii kõrge tuleoht maikuus väga ebatavaline.

Viienda klassi tuleoht tähendab, et kohalikud omavalitsused võivad keelata igasuguse metsa kasutamise ja võõras metsas viibimise.

Harjumaa päästeteenistus tegi esmaspäeval vastava ettepaneku Harjumaa maavanem Orm Valtsonile. “Maavanem lubas uurida asja juriidilist külge ja pidas selle selgumisel määruse tegemist võimalikuks,” ütles päästeteenistuse pressiesindaja Beata Perens.

Koristada tuleb põlenud puitu

Riigimetsa majandamise keskuse kommunikatsioonispetsialist Mari-Liis Mälbergi sõnul pole rabapõlengute järgselt esimesel paaril aastal metsamajanduslikust aspektist võimalik suurt midagi ette võtta.

“Sõltuvalt põlengust on koheselt võimalik koristada põlenud puit, mis sel juhul sobib ainult küttepuuks, kuid tulenevalt raba pehmest pinnasest on puidu koristamine seal ilmselgelt keeruline,” arvas Mälberg, kelle sõnul pole ka metsauuendamine põlenud rabapinnasel esimestel aastatel tulemusrikas.

“Esimesi konkreetseid tegevusplaane tasub hakata tegema seega tõesti alles mõne aja pärast ja siis ka mõelda, kas on mõtet seal inimesel sekkuda või jätta see ala nii nagu ta on ja lasta loodusel ise hakkama saada,” ütles Mälberg.