Eesti tuletõrjemuuseum peab järgmiseks aastaks kolima välja senisest Vana-Viru tänava majast, uued ruumid saadi päästeameti hoonesse Raua 2 ja Saku operatiivteenistuse keskusesse.

Päästeameti ruumides saadakse oma käsutusse saal, ruumid keldris ja kolm tuba viiendal korrusel, lisaks pritsimaja torni kümme korrust.

Millised eksponaadid kuskil asuma hakkavad, ei ole veel täpselt teada. Kuna Raua tänava hooned ei asu kompaktselt koos ja pole kuigi ruumikad, lähevad suuremad asjad muuseumi direktori kohusetäitja Kuno Tiiksaare sõnul ilmselt Sakusse.

Algul oli kõne all kogu muuseumi viimine Raua tänava kinnistule, kuid päästeameti direktori asetäitja Ain Karfini sõnul langes see võimalus ära. Raua tänava garaaži vabastamine muuseumi suuremate eksponaatide tarvis ei oleks kuidagi võimalik olnud, sest komando väljasõidukoormus on Eestis suurim. Samas on korraga tööl üksnes neli autot ning osa garaaÏidest on täis vana kola ja töötajate endi autosid.

Päästeamet probleemi ei näe

Tiiksaare arvates tähendab kolimine sisuliselt muuseumi likvideerimist, kuna muuseum ei saa niimoodi laialipillutuna efektiivselt toimida.

“Ei ole ju normaalne, et inimene tutvub ekspositsiooni ajaloo, vanade dokumentide ja väljapaneku väiksemate osadega ühes hoones ning siis sõidab 20 kilomeetrit, et ekspositsiooni ennast näha. Loomulik oleks, et need asjad asuks koos,” ütles Tiiksaar.

Ain Karfin ei näe probleemi ka muuseumi lahutamises eri filiaalideks.

“Muuseumi  ekspositsiooni jagamine kahte kohta oli parim lahendus, mida päästeamet suutis leida, et muuseumi kui päästeala ajaloo kandjat vähemalt samal tasemel säilitada.” Kui muuseumi kasutuses oli seni 593 ruutmeetrit pinda, siis nüüd saadakse kolimisega isegi ruume juurde, lisas Karfin. Raua tänava kinnistul on muuseumile ette nähtud 423 ja Sakus 223,6 ruutmeetrit.

Muuseumi põnevamad eksponaadid on vana auruprits Kärmas Katariina ja vanad tuletõrjeautod.

Praegused muuseumiruumid lähevad aktsiaseltsi Vana-Viru TT käsutusse ning Tiiksaare andmetel rajatakse sinna äripinnad. Muuseumi kolimist rahastab siseministeerium.