TÜ Eesti mereinstituudi teadlased plaanivad sel aastal välja töötada kõigi Eesti naftareostusele tundlike merealade veebipõhise kaardirakenduse. Internetti riputatav kaardisüsteem näitaks, kuivõrd reostustundlik on tegelikult meie rannikumeri.

Valmimisel oleks selle näol tegu kogu Läänemere piirkonnas eesrindliku süsteemiga, mis aitaks naftareostuste korral päästetöid merelooduse seisukohast paremini korraldada. “Aastate jooksul läbi viidud uuringute tulemusena on meil õnnestunud luua geoinfosüsteem, mis võimaldab hinnata reostuste mõju mere põhjataimestikule ja -loomastikule, veelindudele ning imetajatele,” rääkis projekti vedav mereinstituudi vanemteadur Robert Aps.

Reostusele tundlike merealadena kantakse kaardile kõik teada olevad kohad, kus veelinnud  talvituvad ja pesitsevad,  samuti hüljestele olulised elupaigad ning liigirikka elustikuga veealused kaljud.

Eelkõige oleks loodavast kaardist kasu õlireostuse koristamisega seotud ametkondadel.

”Kriisiolukorras, teades, kuhu poole naftalaik merel liigub, on võimalik kohe tegutsema asuda, et ära hoida reostuse kandumist tundlikele merealadele,” tähendas Aps.