strateegia näeb maksu kehtestamise kaalumist ning selleks ettevalmistuste tegemist.

“Tänavu kindlasti välisturistidele maksu veel ei tule, sest linn ei jõuaks selleks nii kiiresti ettevalmistusi teha,” ütles Tallinna abilinnapea Liisa Pakosta. Tema sõnul tuleb maksu kehtestamiseks ilmselt hakata seadusi muutma.

“Seadus ei näe ju praegu taolist maksu veel ette,” märkis abilinnapea. Tema sõnul on turismimaksu kehtestamiseks kaks viisi. Esimene on algatada riigikogus seadusemuudatus, teine võimalus on ära kasutada olemasolevaid makse ja suurendada näiteks sadama- ja lennujaamamaksu.

Esimene samm turismimaksu kehtestamise kasuks on olnud linnavolikogu heakskiit linna eelarvestrateegiale sättele, mis näeb ette turismimaksu kehtestamise kaalumist ja selleks ettevalmistuste tegemist.

Linnapea Tõnis Palts on Eesti Päevalehele antud intervjuus öelnud, et Tallinna külastavad välisturistid tuleks 10 Soome marga ehk umbes 25 krooniga maksustada niipea kui vähegi võimalik.

Kolme miljoni turisti arvel teeniks linn nii 75 miljonit krooni aastas. Maksust laekuv raha läheks vanalinna turismiobjektide korrastamiseks, hooldamiseks ja atraktiivsemaks muutmiseks.

“Maksu suurus ja -võtmine peaks toimuma nii, et turistide arv ei kahaneks, vaid pigem suureneks, sest neilt võetava raha eest tehakse linn turistile sõbralikumaks,” ütles Palts.

Eelkõige soovib linnapea turistidele avada linnamüüri tornid ja maa-alused käigud bastionide all, lisaks suurendada vanalinnas toimuvate ürituste arvu.

Kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa lausus, et praegu on vanalinna 27 tornist turistidele avatud vaid 5–6. “Vanalinnas on turismi tõmbenumbreid ikkagi häbematult vähe, potentsiaali seevastu aga küllaga,” ütles ta.