Vitsut täpsustas eile Päevalehele, et küsimus kerkis üles kõrvalteemana ja suurte reisilaevade kolimist näeb ta pikema aja jooksul, kui Vanasadamas ruum otsa saab. Päevaleht Tallinn käis siiski kontrollimas, mis ootaks turisti praegu Paljassaares ees.

Varasemate plaanide kohaselt pidi Paljassaarde tulema tööstuspark, kuid keskerakondlased tunnistavad nüüd isegi selle idee läbikukkumist. Ent ka uus idee on kahtlustäratav.

Päevalehte nõustanud (sadamaga seotud töö tõttu anonüümsust palunud) eksperdi sõnul on reisilaevade kolimine Paljassaarde absurdne idee. ”Kust võtab Tallinn need miljardid, et sadam osta ja tühermaale infrastruktuur rajada? See saab tulla ainult maksumaksja arvel,” ütles ekspert.

Paljassaare sadamas laevalt maha tulevat turisti ootaksid praegu ees tolmavad kivisöehunnikud, räämas telliskivihooned, kraanad, veoautod ja käestlastud ümbruskond. Lähim ühistransport on kilomeetri kaugusel, kesklinn mitme kilomeetri kaugusel. Tee kesklinna kulgeb pehmelt öeldes mitte läbi kõige turistisõbralikuma keskkonna.

Kui me fotograafiga sadamasse saabume ja autost väljume, vuhiseb meist kõigepealt mööda mingit prahti vedav veok, mis matab meid tuha ja tolmupilve sisse.

Sadamast käivad läbi kivisüsi, nafta ja üldkaubad. Idee kohaselt tuleks need ära kolida Muugale ja Paldiskisse, mis polegi nii halb mõte.

Kruiisilaevadele tee tuttav

Tallinna sadama turundusdirektori Sven Ratassepa sõnul on praegugi juhtunud, et kui suvisel tipphooajal on korraga saabunud 7–8 suurt kruiisilaeva, on üks tulnud suunata Paljassaarde. ”Kaid on siis puhastatud, kuid see on hädaolukord,” lausus Ratassepp. Probleemi leevendamiseks on sadamajuhid tema sõnul pigem mõelnud Vanasadamasse uue, kruiisilaevu teenindava kai ehitamisele.

Selle aasta oktoobrikuu lõpu seisuga saabus laevaga Tallinna 6 miljoni inimese ringis, neist 300 000 kruiisilaevadega. Aasta lõpuks peaks Vanasadamast läbi käima 322 kruiisilaeva. Kõigi suuremate laevade viimine Paljassaarde jätaks Vanasadama, mis on jalutuskäigu kaugusel vanalinnast ja kuhu Tallinna Sadam on kõvasti investeerinud, alakoormatuks.

Ratassepp on nõus, et Paljassaarest võiks kaugemas perspektiivis kaubaveod lahkuda. Targem oleks seal tegeleda hoopis kinnisvaraarendusega, ehitada välja promenaad ja elumajad. Reisisadama asemel sobituks sellega pigem jahisadam.

Majandusminister Edgar Savisaar teatas täna ametlikke kanaleid pidi, et Keskerakond pole arutanud Tallinna nõuet Vanasadamale ning et ta kuuleb Vanasadama linnale üleandmise ideest esmakordselt.