Esmaspäeval Moskvas avatud näitusel “Euroopa-Venemaa-Euroopa” on algselt välja reklaamitud Eesti kunstimuuseumi fondist pärit Köleri ja Raua tööd asendatud turvakaalutlustel Tretjakovi galeriile kuuluvate eesti kunsti teostega.

Kuna tööde Eestist ärasaatmine jäi ajale, mil Moskvas rünnati Eesti saatkonda, otsustas kunstimuuseum jätta Köleri maali “Herakles toob Kerberose põrguväravast” ja Kristjan Raua teose “Ohver” Venemaale saatmata. “Tegemist on ikkagi kahe Eesti absoluutsesse kullafondi kuuluva maaliga, nii ei saanud me lubada, et nendega midagi juhtuks,” põhjendas otsust Eesti kunstimuuseumi direktor Marika Valk. Valgu hinnangul sai Tretjakovi galerii juhtkond ka täiesti nende otsusest aru. “Ei olnud vaja võtta isegi jutuks küsimust, kui hästi saaks galerii tööde turvalisuse tagamisega hakkama,” kiitis Valk galeriipoolset suhtumist.

Üks töö, Jaan Toomiku videoinstallatsioon “Isa ja poeg”, saadeti siiski Moskvasse.

Väljas asendusmaalid

Praegu Moskvas viibiva näituse eestipoolse kuraatori Aleksandra Murre arvates oli hirm tööde turvalisuse pärast õigustatud. Muuseumi inimesed ja Venemaa kunstnikkond suhtusid kuraatori arvates olukorda igati mõistvalt. “Kuigi Venemaal on täitsa olemas miilits, ei takistanud see ometi Eesti saatkonna ründamist,” nentis Murre, lisades et ajaloost võib leida küll ja küll näiteid, kus mõni hullumeelne on kunsti rünnanud.

Kuna olukord läks Moskvas keeruliseks vahetult enne tööde ärasaatmise päeva, ei olnud enam aega Eesti-poolseks asenduseks mõne vähem väärtusliku teosega. Valgu sõnul pakkus Tretjakovi galerii ise välja, et otsib tööd oma kogudest.

“Meie soovitasime nii Dücheri kui ka Kitse maastikumaale,” ütles Valk. Galerii otsustas eksponeerida Dücheri teost “Maastik Revali ümbruses” ja Valerian Loigu maali “Hommik sada-  mas”. Nii Valk kui ka Murre on valikuga rahul. Kuigi Loigu maali puhul on tegemist tüüpilise sotsialistliku realismi näitega, on Murre sõnul näitusetööd esitatud teemade kaupa ja seal on teisigi selleteemalisi pilte.

Näitusel “Euroopa-Venemaa-Euroopa” on esindatud kolm tööd peaaegu kõigist 27-st Euroopa Liidu riigist. Lisaks Eestile jättis oma tööd saatmata Belgia.