Praegu viibivad Tallinna lahel Balti miinitõrjeeskaadri koosseisus Eesti, Läti ja Leedu laevad ning Rootsi hüdrograafia laev Jacob Hägg. Teised laevad ei ole Mühlingu sõnul seoses tormiga veel Visbyst kohale jõudnud.

Eesti mereväe juhtimisel Tallinna lahel alanud viimase kümnendi suurima Läänemere miinitõrjeoperatsiooni MCOPEST 2001 eesmärgiks on puhastada Tallinna laht I ja II maailmasõja aegsetest miinidest ja teistest lõhkekehadest.

Arvatakse, et ainuüksi Soome lahte veesati mõlema maailmasõja jooksul üle 80.000 miini. Eesti vetes 1995. aastast toimunud miinitõrjeoperatsioonide jooksul on leitud ja kahjutuks tehtud 153 lõhkekeha ning avastatud 18 vrakki.

Kuni 19. novembrini kestval operatsioonil osaleb 22 laeva ja ligi 1000 mereväelast kümnest riigist, NATO miinitõrjeeskaader (MCMFORNORTH), Balti miinitõrjeeskaader (BALTRON) ning Norra mereväe tuukriüksus ja Briti mobiilne tagalaüksus.

Eesti merevägi juhib taolise mastaabiga üritust esmakordselt. Varasemad Eesti vetes toimunud miinitõrjeoperatsioonid on läbi viidud lääneriikide merevägede juhtimisel, üks suuremaid Balti riikide vetes toimunud miintõrjeoperatsioonide korraldajaid on olnud Rootsi merevägi.