"Meie rahvas on väike ja iga alkoholi tõttu kaotatud elu ohustab meie kestmist. Alkoholi liigtarvitamine on Eestis väga tõsine probleem," märkisid ühendused oma üleskutses.

"Oleme Euroopas juhtpositsioonil nii alkoholitarbimiselt inimese kohta kui alkoholist põhjustatud haiguste ja vigastussurmade poolest. Meie lapsed joovad alkohoolseid jooke üha rohkem ja alustavad sellega aina nooremas eas."

"Eesti rahva ja kultuuri säilimise üks võimsamaid sümboleid on laulupidude traditsioon. Sellesuvisel laulu- ja tantsupeol ÜhesHingamine on ligi 37 000 osalejat, neist rohkem kui kolmandik lapsed. Näitame oma lastele head eeskuju ja jätame lauluväljakul ja tantsuplatsi ääres alkohoolsed joogid joomata," märkisid ühendused.

Üleskutses toodi välja, et kaks aastat tagasi toimunud noorte laulupidu õnnestus ilma alkoholita suurepäraselt. "Eestlased võivad ju olla mitte just kõige kuumema verega rahvas, aga oma pühal peol ei vaja me muid tujutõstjaid peale laulu ja tantsu."

Ühise üleskutse tegid Eesti arstide liit, Eesti perearstide selts, lastekaitse liit, tervisedenduse ühing, TÜ emeriitprofessor Ain-Elmar Kaasik, 10. noorte laulupeo Ilmapuu kunstiline juht Aarne Saluveer.