Staažikad koorilauljad ootavad eriti suure huviga esmakordselt esitamisele tulevaid lugusid. Kahe palaga ühendkooridele debüteerib laulupeol helilooja Aare Kruusimäe: Juhan Viidingu sõnadele loodud „Õnnelaulu” esitavad valik- ning kutselised koorid, Jaan Krossi „Maailma avastamist” ühendkoorid. Viimati nimetatu on üks juubelilaulupeo tellimuslugusid ning seda peab oma lemmikuks ka Tartu üliõpilaste looduskaitseringi segakoori liige, kolmandat korda laulupeoline Mari Nuga. „See laul on südamelähedane eelkõige sõ­nade pärast. Tormise-Runneli „Laulu algus” meeldib samuti väga,” lausus Nuga. Koorilaulja sõnul tuleb nende kooril kõige paremini välja hoogne esitus Piret Ripsi-Heiki Vilepi laulust "Mehed ja naised".

Kogenud koorilaulja Tiina Vint segakoorist Noorus hindas oma koori parimaks esituseks Lembit Veevo – Juhan Liivi pala valikkooridele ning kutselistele kooridele „Suvine tuul”. „Esitame seda ka lähipäevil Saksamaal koorifestivalil,” märkis Vint. Isiklikuks lemmikuks hindas ta Anti Marguste pala „See on Eesti”.

Ühendkooride uuteks lauludeks on lisaks Kruusimäe paladele ka Urmas Sisaski oratooriumist „Pro patria” kooridele kirjutatud lihtsustatud seadega „Preludium” ning „Heroica”.

Teiseks debütandiks ümmargust 140. sünnipäeva tähistaval laulupeol on Riine Pajusaar, kes on nii sõnad kui ka muusika kirjutanud poistekooride esituses kõlavale palale „Tänav on vaikne”.

Uutest lauludest on senini suur tähelepanud pälvinud Piret Ripsi muusikale ning Heiki Vilepi sõnadele segakooridele kirjutatud „Mehed ja naised”, mille sisu pidasid osa soolise võrdõiguslikkuse volinikule kaebuse esitanud koorilauljaid naisi diskrimineerivaks.  Autorite tandemi Rips-Vilep sulest sündis veel üks juubelilaulupeo värskeid tellimuslaule - poiste- ning meeskoorid esitavad laulu "Isad ja pojad".

13 uut dirigenti

Peo 52 dirigendist astuvad üldlaulupeol tuhandete koorilauljate ette esmakordselt 13 dirigenti, nende seas mudilaskooride liigijuht Kadri Hunt ja Tartu ülikooli kammerkoori juht Triin Koch.

XVIII tantsupeo suhtes on kõrged ootused kauaaegsel ansambli Sõprus juhil ning tantsupedagoogil Ilma Adamsonil. „Mulle isiklikult meeldib väga esimest korda esitamisele tulev meeste tants „Mis seal meile tehtanekse” Rene Nõmmiku ja Kristjan Priksi koreograafiale, ” märkis Adamson.

Elektriraudtee tuli peolistele appi

•• Kuigi peoliste ühistranspordi probleem Tallinnas on sada protsenti veel lahendamata, sõlmisid Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA ja Elektriraudtee AS koostöölepingu, mis annab suvisel laulu- ja tantsupeol „ÜhesHingamine” osalejatele õiguse sõita peo toimumise nädalal elektrirongidega Tallinna linna piires tasuta. Piletina kehtib peol osalemise käepael. „Eelkõige on tasuta sõidu võimaldamise juures mõeldud nendele, kes on majutatud raudtee läheduses paiknevatesse koolidesse. Eesmärk on tagada kiirem ja mugavam võimalus jõuda ööbimiskohast kesklinna,” ütles Elektriraudtee AS-i turundusjuht Tiiu Tammoja. Kõik väljastpoolt Harjumaad osalejad paigutatakse Tallinnas ühtekokku 54 koolimajja, tasuta sõiduõigus kehtib 30. juunist kuni 5. juulini.