Tallinna kinnisvarahooldusturul oma osaluse suurendamise eest võitleva Minu Vara juhatuse esimehe Jens Haugi sõnul on võlgades Baltic Real Estate Managemendi (BREM) haldamise alt ülejooksikuid päris palju.

Majavalitsused pantvangi seisus. “Ülejooksikuid on täna (eile – toim) hommikust saadik, aga ka varem. Nad on ju pantvangi seisus ning ei tea, kuhu nende 50 miljonit viidud on,” ütles Haug, tunnistades, et loomulikult on nende firmal oma huvi mängus. “Kuid kõigile on antud võrdsed võimalused turul tegutsemiseks ning klientide hoidmiseks.”

“Ühepoolselt ei saa siiski lepingut lõpetada ning majavalitsuste puhul peab oma sõna ütlema linn,” märkis Haug. “Ühistute puhul otsustab maja nõukogu, kelle haldamise alla minna.” Haug ei soostunud nimetama, kui paljud kliendid nende poole on pöördunud.

BREM asus vähem kui aasta tagasi haldama kaheksat linna majavalitsust ning on selle ajaga jäänud Tallinna Vee ning Tallinna Kütte ees 50-miljonilise võlgnevusse.

Haug taunis linna käitumist, mis andis suurvõlgnikust firmale ligi kuu armuaega. “Tuumaseen kasvab ning selle plahvatamisel ei saa kasu ei linn ega elanikud, vaid mõned teised mehed,” märkis ta.

BREM-i ühe omaniku, kinnisvaraärimehe Toomas Tooli sõnul on probleem nende ja kahe eraettevõtte lahendada ning linnal pole siin suurt sõnaõigust. Samas toonitas ta, et ostetud majavalitsused ei olnud briljantses olukorras ning et elanikud peavad ise hoolsamalt makse maksma.

Jaadla: BREM heidab varju ka ausatele. Korteriühistute liidu juhatuse esimehe Andres Jaadla sõnul on Tallinna majavalitsuste ümber toimuv masendav, kuna seetõttu kaotab kogu elamuturg usaldusväärsust.

“Linna elamumajanduse gigandi BREM-i tõttu langeb negatiivne valgus ka korralikele väiksematele haldusfirmadele ning tagasilöögi saavad ka ühistud,” ütles Jaadla. “Teisalt peegeldub siit laiem ühiskondlik probleem – kui inimestel on valida, kas osta süüa või tasuda maksed, siis ostab ta süüa. Kindlasti on ka kliendid BREM-ile võlgu, kuid see ei saa olla määrav.”

Andres Jaadla sõnul võiksid need 370 000 tallinlast, keda majavalitsuste valdaja BREM-i, Tallinna Vee, Tallinna Kütte ning linna vahelised probleemid puudutavad, koonduda ning mitte istuda käed rüpes. “Nad võiksid luua ühistu, kus on samuti kirglikke vaidlusi, kuid lahendust kergem leida, või siis otsustada teise haldusfirma kasuks,” soovitas Jaadla.