Kui 2008/2009 õppeaasta tervitas pea kõiki üliõpilasi ligikaudu 10protsendilise õppemaksu tõusuga, siis käesoleval aastal on õppemaksu tõstmisest loobunud nii Tallinna, Tartu kui ka Tehnikaülikool ning maksumäärad jäävad valdavalt möödunud aasta tasemele.

Erialade kaupa on õppemaks siiski väga erinev: näiteks bakalaureusetaseme madalaim õppemaks on Tallinna ülikoolis 14 000 krooni semestris, kõrgeim aga 23 400 krooni. Tartu Ülikoolis on 2009/2010. õppeaastaks kehtestatud kõrgeim õppeteenustasu määr arstiteaduskonna arstiõppe arstiteaduse inglisekeelsele õpperühmale, kes peab õpingute eest tasuma 57 500 krooni ühes semestris. 

Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud ütles Päevaleht Online´ile, et riigieelarvevälistel kohtadel ja avatud ülikoolis õppijate arv ei ole esialgu veel vähenema hakanud, kuid samas on tänavu mõnevõrra rohkem üliõpilasi võtnud akadeemilist puhkust. "Arvata võib, et ka majanduslikel põhjustel, kuid see omakorda osutab, et neil ei ole plaanis ülikooli pooleli jätta," märkis Raud.

"Hetkel ei ole meil otseseks paanikaks põhjust, aga praeguses olukorras ei ole kellelgi oma tuleviku osas selgust. Oleme arutanud erinevaid stsenaariume, mida teha, kui olukord halveneb, ja oma õppetegevuse tulude prognoosi ka negatiivse riigieelarve valguses veidi korrigeerinud. Praegustes tingimustes suudab ülikool veel tagada õppe- ja teadustegevuse kvaliteedi, aga seda eeldusel, et riik ei vähenda koolitustellimust," rääkis Raud.

Õppemaksudest saadavad tulud moodustavad 2009. aastal hinnanguliselt viiendiku Tallinna Ülikooli tuludest. "Olulist vähenemist selles osas tulubaasist me praegu ei prognoosi. Samas konkreetsemalt saab sel teemal rääkida alles pärast tänavust vastuvõttu," ütles Raud.

Tudengid paluvad maksepikendust

Tallinna Tehnikaülikooli õppeprorektor Jakob Kübarsepp ütles, et riigieelarvevälise õppe eest tasumise viimane tähtaeg saabub paari nädala pärast ning siis selguvad ka võimalikud probleemid. "Kaudselt on probleemid juba näha avatud ülikooli õppes - õppida soovijate arv küll vähenenud ei ole, kuid sel aastal on rohkem neid, kes paluvad maksepikendust või maksete "hajutamist" pikemale perioodile," rääkis Kübarsepp.

Tema kinnitusel on TTÜ seni olnud õppemaksu tasumises paindlik ning ettemaksu ei ole nõutud. Riigieelarveväliste õppurite arvu järsk langus tekitaks Kübarsepa sõnul probleeme eelkõige nendes teaduskondades, kus REV-õppurite osakaal on suurem, näiteks infotehnoloogia, ehitus-, majandus- ja sotsiaalteaduskonnas.

Tartu Ülikooli avalike suhete peaspetsialist Kristina Kurm ütles, et riigieelarvevälistel kohtadel õppivate tudengite osakaal ei ole veel vähenema hakanud ning õppeteenustasudest saadava tulu osakaal on tänavu võrreldes möödunud aastaga hoopis ligi kümme protsenti tõusnud.