Eile tegi üle 1400 noore Tallinnas, Tartus, Narvas ja Pärnus akadeemilist testi, et pääseda õppima Tartu ülikooli. Neist ligi sada noort jättis selleks tantsuproovid harjutusväljakutel. Sisseastumiskatseid ja -eksameid teevad peonädalal teisedki koolid, sh Tallinna tehnikaülikool, Eesti muusikaakadeemia, Viljandi kultuuriakadeemia, Otsa ja Elleri muusikakool.

Eilehommikusest C-sega-rühmade proovist puudus iga kümnes tantsija, neidude rühmadest oli puudujaid vähem. C-segarühmade liigijuhi assistent Karin Saarma ütles, et proov ei jäänud seepärast pidamata. “Saatsime noored väljakult hommikul heade soovide ja aplausiga teele. Lubasime hoida pöialt ja hoiame ka,” kinnitas ta. “Õhtuseks prooviks on loodetavasti enamik neist tagasi.”

Marek Limberg Jõgeva ühis-gümnaasiumi tantsurühmast Idaking tegi akadeemilist testi õigusinstituudi majas. “Registreerusin viimasel päeval, 22. juunil. Mul läks hästi, et sain Tallinna koha – mõni pidi testi tegemiseks Tartusse sõitma, sest Tallinnas pole piisavat kohti,” teadis sügisest riigiteadust õppida sooviv noormees.

Õigusinstituudi ukse taha tuli neidki, kellel ei õnnestunud Tallinna kohta saada. Garel Vahesalu Tartu Karlova gümnaasiumi rühmast riskis, kuid pääses pärast mõningaid sekeldusi siiski testiruumi.

Silja Loik Saku neidude rühmast ja Liis Dvorjanski Nõo kooli segarühmast ütlesid, et nad saavad vaatamata vahele jäänud proovile peol siiski hakkama. “Rühm aitab,” arvasid tüdrukud. “Kuid tantsujuhtidele teeb see kindlasti peavalu, kui tuhandest tantsijast on üle saja proovist korraga puudu.”

“Kelle pidu on noorte laulu- ja tantsupidu?” küsis tantsupeo neidude rühmade üldjuht Helle-Mare Kõmmus. “Noortepeo tellijaks on haridus- ja teadusministeerium, kes peaks samas hea seisma ka selle eest, et kõik noored saaksid proovidel ja kontsertidel osaleda.”

“Laulu- ja tantsupidu on meile sama tähendusega kui sportlastele Eesti meistrivõistlused,” oli liigijuht pahane. “Paraku tuleb noortel teha samal ajal oma eluvalikud ja osa neist on sunnitud selleks ohverdama terve peo või hulgaliselt prooviaega.”

Tartu ülikooli vastuvõtu peaspetsialist Kaja Karo ütles, et ülikool on probleemist teadlik. “Kahjuks pole meil võimalik akadeemilist testi teisel ajal teha. Ülikool on suur ja sisseastujaid palju. Alati on laulupidude ajal olnud vastuvõtuga seostuv probleemiks. Eks see on ka üks põhjus, miks võimaldasime akadeemilist testi neljas linnas teha,” selgitas ta. “Noored on väga tublid ja senini on nad hakkama saanud nii sisseastumiskatsete kui ka laulu- ja tantsupeoga.”