Õppemaksu tasumisel on jäänud hätta 13%, eluaseme eest tasumisel 25% ja laenude ning liisingute tasumisel 16% küsitlusele vastanutest. Enim on raskustesse jäänud tudengite seas mitte-töötavaid üliõpilasi, teatas üliõpilaskondade liit.

"Tänases olukorras tuleks kõrgkoolidel ning riigil rakendada kiiremas korras erinevaid meetmeid tõsisema olukorra ennetamiseks. Õppemaksude tasumisel hätta jäänud üliõpilastele tuleb pakkuda paindlikumat laenu tagasimaksmisvõimalust," ütles ELi juhatuse esimees Joonas Pärenson.

Kui kuus kuud tagasi oli oma majandusliku olukorraga rahul või pigem rahul 79%, siis poole aasta pärast hindab oma majanduslikku olukorda rahuldavaks või pigem rahuldavaks 48% tudengitest.

"Kindlasti aitaks kaasa tänase olukorra leevendamisele hetkel kehtiva õppetoetuste süsteemi muutmine vajadustepõhiseks," lisas Pärenson.

Ülipilastest töötab täiskoormusega 27% ning osalise tööajaga 24%. Kõige suurem töötavate tudengite osakaal on doktoriõppes (91%), magistriõppes (63%) ja rakenduslikus bakalaureuseõppes (57%). Bakalaureuseõppe tudengitest töötab 42%.

Tööl käimata ei tuleks toime 37% vastanutest. Täiskohaga töötavatest tudengitest ei tuleks tööl käimata toime 92%, osalise koormusega töötavatest 80% ning mitte-töötavatest 36%.

Küsitlus viidi läbi elektrooniliselt ning sellele vastas 2834 üliõpilast.