Möödunud aasta 5. juulist kehtib Eestis uus kord domeenide registreerimisel. Vanade domeenide ümberregistreerimise tähtajaks on antud 5. jaanuar.

Küsisime Elioni domeenitoodete ärijuhilt Päärn Bauerilt, mis siis hakkab pärast 5. jaanuari juhtuma. "Tegelikult ei juhtu kohe veel mitte midagi," vastas Bauer. "Domeenide registris tuleb ümberregistreerimata domeeninimede juurde märge, et see on aegunud, kuid klientide e-posti aadressid ning domeenid töötavad endiselt, kodulehed avanevad, kõik on vanaviisi kuu aega kuni 6. veebruarini. Seejärel käivitub teine etapp, mille jooksul e-post enam ei tööta ja ka kodulehte enam ei leita. Domeeni nimi aga säilib veel kaks kuud endisele omanikule. Ümberregistreerimata domeenide andmebaas kustutatakse alates 6. aprillist 24 tunni jooksul. Pärast seda võib domeeni nime endale registreerida kes iganes, niiöelda kes ees, see mees," selgitas Bauer.

Baueri prognoosi kohaselt surevad välja domeeninimed pri.ee, kuna sellist domeeni nime lihtsalt ei soovita. .ee lõpulised domeenid aga ei kao kuskile, kuigi .eu domeeni registreerimine ja haldamine on odavam. "Ma ei usu, et .ee lõpulistest domeenidest hoitakse kinni puht rahvusromantilistel põhjustel," muheleb Bauer küsimuse peale, kas .ee jääb just selle pärast alles, sest .eu on ju odavam. ".ee domeeni on kallimad sellepärast, et riistvara maksumus on kõrgem, sest .ee domeene on vähem ja hind on kulude põhine," selgitab Bauer hinnapoliitikat. Ta lisab, et .ee lõpuliste domeenidega jätkamine on paljuski ja inertsi küsimus, sest keeruline on vahetada e-posti aadresse, muuta visiitkaarte. "Harjumusel on suur jõud, ning kokkuvõttes oleks suurel firmal kallim vana süsteemi ümber teha kui vahetada .ee domeen uue vastu," leiab Bauer. Ta on siiski kindel, et leidub ka neid firmasid, kes asuvad nüüd mõnd muud domeeninime kasutama.

"Praegu on veel viimane aeg domeenid ümber registreerida, eriti neil, kes tahaksid oma domeeni säilitada, kuid see on registreeritud näiteks korteriühistu nimele. Sel juhul läheb paberimajandusega aega," manitseb Bauer.

Lisainfot saab Eesti Interneti Sihtasutuse kodulehelt: http://eestiinternet.ee/