Kuna e-sigarettide levik on niivõrd palju kasvanud, võiks MTA tollikontrolli osakonna juhataja sõnul kaaluda vedelike maksustamist, kuid praegu lähtub MTA siiski ravimiameti ettekirjutusest, mille kohaselt liigitatakse e-sigarettide vedelikud ravimitena.

"Meie lähtume ravimiameti seisukohast, et need on ravimid. Peab täpsustama, et meie kontrollime ainult kolmandatest riikidest tulevat kaupa. Enamasti tulevad need postist, mis avastame. Kolmandatest riikidest tulevate kaupade hulgast kätte saadud e-vedelike kogus on tõesti hästi kiiresti kasvanud," kommenteeris Koidu.

Koidu sõnul tellitakse palju e-sigarettide vedelikke Ameerika Ühendriikidest internetipoodidest, kuid ka Euroopa Liidust. "Euroopa Liidu saadetisi me rutiinselt ei kontrolli, kuid on ette tulnud, et postikeskusest saame midagi kätte. Meil ei ole otsest rutiinkontrolli EL-i kaubale."

Koidu lisas, et "isetegevust nad teha ei saa" ja MTA peab lähtuma ravimiameti seisukohast, mis on seaduste ja ravimiameti tõlgendusega paika pandud. Kuid Koidu tõdeb, et arvestades e-sigarettide populaarsuse hüppelist kasvu aasta jooksul, peaks kaaluma nikotiini sisaldavate vedelike maksustamist analoogselt teiste tubakatoodetega. Seda seetõttu, et e-sigaret tundub Koidu sõnul pigem asendavat tavalist sigaretti, mitte ei ole kasutusel ainult võõrutamise eesmärgil. "Statistika näitab, et e-sigaretid on nii massiliselt levinud, et pigem on tegemist kasutamisega ja sellisel juhul võiks need pigem maksustada."

Ravimiameti õigusnõunik Kaili Lellep ütles, et suure nikotiinisisaldusega (enam kui 1,5 mg või 4 mg/ml toote kohta) e-sigarettide täitekapslid on tõepoolest kehtivate normide kohaselt reguleeritud ravimina ning nende turustamine ja käitlemine on lubatud, kui on tagatud toodete ohutus ja inimesel kasutamiseks sobiv kvaliteet - selleks väljastatakse ravimi müügiluba. Alla viidatud nikotiinimäära olevaid tooteid võib oluliste piiranguteta turustada.

"Kui muudetakse e-sigarettidele kehtivaid nõudeid, muutub kahtlemata ka ravimiameti määratlemise praktika vedelat nikotiini sisaldavate e-sigarettide täitekapslite osas. Kehtiv õigus nikotiini täitevedelikele erisusi ei tee ning toote ravimina määratlemata jätmine ei pakuks lahendust viidatud aktsiisimaksuprobleemile," selgitas Lellep.