Reinsalu viitab, et kaitseministeeriumi ja selle valitsemisala põhjalikud analüüsid näitavad, et Nord Stream AG tehtavad „teaduslikud mereuuringud ning potentsiaalse gaasitrassi paigaldamine, kasutamine ja hooldamine omavad erinevaid julgeolekuriske”. Seetõttu soovitabki Reinsalu kindlalt „ei” öelda.

Nord Stream AG on ehitanud Läänemere põhja praeguseks juba kaks gaasitoru, kustkaudu Venemaalt pärit maagaasi Kesk-Euroopasse tarnitakse. Enne torude rajamist küsis Nord Stream ka 2007. aastal luba Eesti majandusvööndis uuringuid teha, kuid Eesti valitsus (kuhu kuulusid ka praegused koalitsioonipartnerid IRL ja Reformierakond) andis uuringutaotlusele toonagi eitava vastuse.

2007. aastal põhjendas valitsus oma otsust sellega, et ettevõttel oli tegelikult huvi teha mandrilaval puurimistöid, samuti ulatus nende uuritav ala ka territoriaalvetesse ja usuti, et uuringuga saab Nord Stream informatsiooni Eesti maavarade kohta. Avalikkuses aga räägiti eelkõige keskkonna- (kuidas mõjuks gaasitoru Läänemere elusloodusele) ja julgeolekumurest (toonasest Venemaa presidendi Vladimir Putini ütlustest, et Moskva võib saata energiatarneid julgestama ka sõjalaevad).