Seda, et Peipsi kalurite sundparteistamises süüdistatav Paul Kärberg erakonnast lahkumiseks soovi avaldas, kinnitas IRL-i pressiesindaja Gerrit Mäesalu möödunud nädalal. Kärberg ütles Mäesalu sõnul, et pole sundinud kedagi erakonda astuma ja kavatseb oma õiguste eest seista.

„Seda on tal lihtsam teha, kui ta ei ole IRL-i liige,” selgitas Mäesalu. Ent nüüd selgus, et IRL-i Jõgevamaa piirkonna juhatus, mille liige Kärberg veel hiljuti oli, pole tema lahkumisavaldust rahuldanud, vaid võtab seisukoha alles pärast seda, kui sundparteistamise süüdistuste kohta on tõde välja selgitatud. Seega on Kärberg endiselt IRL-i liige.

Teisipäeval toimus Raplamaal Kärus IRL-i omavalitsusjuhtide ja erakonna volikogu liikmete nõupäev, kus IRL-i sealse piirkonna liikmed kohtusid erakonna esimehe Urmas Reinsaluga. Samal kohtumisel olid kohal ka Kärberg ja riigikogulane Aivar Kokk. Asjast sai kohtumisel ülevaate ka IRL-i esimees Reinsalu, kelle sõnul rääkis Kärberg, et pole kedagi parteisse astuma sundinud ja on huvitatud tõe väljaselgitamisest. „Mõistan Kärbergi motiive, miks ta avalduse tegi,” lausus Reinsalu Kärbergi erakonnast lahkumise soovi kohta ja lisas, et ka tema eesmärk on jõuda tõe jälile.

Kärberg ega Kokk eile asja kohta ütlusi ei jaganud. Esimene teatas, et tal pole kohtumise kommenteerimiseks aega. Kokk taandas end üldse Reinsaluga kohtumisel toimunud sundparteistamist puudutanud vestlusest.

Kärbergi IRL-i jäämine sõltub seega sundparteistamise süüdistust puudutava tõe väljaselgitamisest.

Tõe uurimisega tegeleb IRL-i peasekretär Tiit Riisalo, peale selle on algatatud ka kriminaalasi.

Varem on räägitud, et tõe selgitab välja IRL-i Jõgevamaa piirkond, mille juhatusse Kärberg ise kuulus ja mille esimees on riigikogu liige Aivar Kokk, kelle kasuks sundparteistatud Peipsi kalurid pidid ETV saates „Pealtnägija” avaldatud info kohaselt hääletama.

Riisalo lausus, et uurimisel on suurem töö praeguseks tehtud ja ühtegi kinnitust sundparteistamise süüdistustele pole leitud. Helistatud on peaaegu 200 inimesele, kellest 90% on ka kätte saadud. Suurema osa tööd tegi ära Kaidi Pajumaa, IRL-i arendusjuht Jõgeva- ja Tartumaal, üksnes vene keelt valdavatele inimestele helistas Riisalo ise.

Viimased liitujad

Helistati Jõgevamaal viimastel aastatel IRL-iga liitunud inimestele, kes on ka praegused erakonna liikmed. Kärbergi „Pealtnägijas” sundparteistamises süüdistanud kalur Vladislav Anikijevile IRL-i uurimise käigus ei helistatud. Riisalo kinnitas, et seda oleks kindlasti tehtud, kui prokuratuur poleks algatanud kriminaalasja.

Riisalo sõnutsi ei näidanud uurimine, et Jõgevamaa IRL-i liikmed oleksid kuidagi teistsugused kui näiteks erakonna Võrumaa või Saaremaa liikmed. Ainult venekeelseid inimesi oli rohkem, märkis ta.