1. Tuleb paraku valmistuda pikaajaliseks vastasseisuks Venemaa ja Lääne vahel, isegi sõltumata lähematest Ukraina-Kremli sõja arengutest.

2. See vastasseis võib eskaleeruda ka Venemaa-poolseks reaalseks konfliktiks NATO-ga.

3. Balti riigid on NATO idapiir ning sõjaline tasakaal vahetult meie regioonis on Venemaa kasuks.

4. Kui Venemaa ja NATO vahel peaks konflikt pingestuma äärmuslikuks, siis kõige loogilisem on jõu kasutamine Venemaa läänepiiril.

5. See on osa suuremast julgeolekupoliitilisest vastasseisust ning sellel ei pruugi olla vahetut seost riikide kahepoolsete suhetega.

Meie liitlastest poliitikute ja kaitseekspertide hoiatused läänemaailmas ja oma pealinnades on vastutustundlikud. Need hoiatused teenivad meie julgeoleku kindlustamise huve, sest kutsuvad üles liitlasi tegutsema. Järeldused peavad NATO liitlaste jaoks olema selged.

Esiteks, NATO idapiir on lähemas ja tõenäoliselt ka pikemas perspektiivis kõige tõsisem kollektiivkaitse prioriteet.

Teiseks, selleks peavad heidutuse huvides meie regioonis paiknema suuremahulised liitlaste üksused. Ennekõike on reaalne paigutada Itaaliast Ühendriikide üksusi Balti-Poola ruumi.

Kolmandaks, nii NATO planeerimine kui sõjaline valmisolek kriise lahendada peab olema kiiresti viidud vastavusse muutunud julgeolekusituatsiooniga. Esmane otsuste pakett selleks on langetatud.

Meie eluline huvi on, et see teemapüstitus oleks pidevalt laual eriti Ühendriikide poliitilises debatis ning jõuaks ka presidendivalimiste esmases kandidaatide sõelumises selgelt presidendikandidaatide agendasse.