Suures osas Urmas Sõõrumaa firmale kuuluva Väo elektri- ja küttejaama käivitamine on tehniliste probleemide tõttu toppama jäänud.

Jaam sai valmis eelmise aasta lõpus ja detsembri alguses teatasid ettevõtte esindajad, et elektrijaam avatakse jaanuari alguses. Paraku pole vastne elektrijaam tänini loodetud võimsust saavutanud.

Väo elektrijaama juht Andres Taukar selgitas Päevalehele, et soojuse müümine praegu küll juba käib, ent ette tulnud viperuste tõttu vähesemal määral, kui alguses plaaniti. Katsetootmise käigus on jaam andnud seni Tallinna tarbijatele 2500 MWh soojusenergiat.

Uus tähtaeg veebruar

„Jaama käivitamise hetk on üldse keeruline mõiste, seda ei saa täpselt määratleda,” tunnistas ta. „Muidugi oleksime tahtnud selle kiiremini tööle saada, kuid paraku põrkasime kokku mitmete probleemidega, mida ei osanud ette näha.”

Tehniliste rikete iseloomu jaama juht selgitama ei hakanud, kuna väidetavalt on tegemist väga spetsiifiliste probleemidega, mida on populaarteaduslikult keeruline selgitada. Taukar rõhutas, et probleemide lahendamine on veninud Soome ettevõtte AF Consulting spetsialistide tõttu, kes on juba kolm nädalat Väo elektrijaama esindajatega kontakti vältinud.

„Kuigi paneme tööle oma esimest elektrijaama, on meie kõrval kogenud insener, kes on kinnitanud, et probleemid ongi alguses loomulikud,” selgitas ta. „Täisvõimsuse peaks jaam saavutama veebruari alguseks, võib-olla isegi varem.” Taukar tõdes, et ehkki selleks ajaks on Väo elektrijaam võimeline täisvõimsusel töötama, ei plaanita esialgsel katseperioodil elektrit ja soojust nii intensiivselt toota.

Varem Väo konkurendiks tituleeritud Iru elektrijaama esindajad teatasid, et neil Väosse rajatud elektrijaama käekäigu kohta infot ei ole. „Me ei saa võtta endale õigust Väo elektrijaama tehniliste probleemide kommenteerimiseks,” tõdes Iru elektrijaama tootmisjuht Anatoli Petrov.

Toodab nii elektrit kui ka sooja

•• Ligi miljard krooni maksev Väo elektri- ja küttejaam hakkab tootma nii elektrit kui ka sooja.

•• Aastas kavatsetakse Väo elektrijaamas toota puidust ja turbast umbes 180 GW taastuv­elektrit, selle käigus põletatakse ligikaudu 7000 kuupmeetrit puiduhaket.

•• Elektri- ja küttejaama võimsus on 25 megavatti ja soojus­võimsus 49 megavatti.

•• Elektrijaama planeeritud elektritoodang on kuni 160 gigavatt-tundi aastas ja küttetoodang kuni 450 gigavatt-tundi aastas.