Seltsingu Roheline Urvaste liige Airi Hallik-Konnula rääkis Päevaleht Online’ile, et eile õhtul toimunud Urvaste vallavolikogu istungil arutati muuhulgas ka Ess-soo saatust. Küsimuse all on jätkuvalt, kas võtta Ess-soo kaitse alla või lubada seal kaevandada.

OÜ Ketal Võru, kes vaidlustas Tartu halduskohtu otsuse, viis asja Tartu ringkonnakohtusse, kes andis aga halduskohtule õiguse. Teisipäeval sai ringkonnakohtu otsusest mööda 30 päeva, mille jooksul ei vald ega kaevandaja apellatsioonikaebust ei esitanud.

Seega jõustus kohtuotsus, mille järgi tuleb vallavolikogul tühistada eelmise aasta märtsis tehtud otsus kohaliku kaitseala loomisest keeldumise kohta ja asi uuesti läbi vaadata. „Kuna kohus viitas sellele, et riiklikku seisukohta ei ole välja selgitatud, siis oli eilse arutelu tulemus teha keskkonnaministeeriumile päring, et välja selgitada riiklik huvi selles küsimuses,“ rääkis Konnula.

Samas ei sõltu volikogu otsus Konnula kinnitusel vaid riigi vastusest, kuna avalik huvi võib selle üles kaaluda. „Lihtsalt on hea, kui teame riiklikku huvi, sest ainult siis on volikogul võimalik kaaluda, milline huvi on antud juhul ülekaalukas – kas kohalike loodusväärtuste kaitsmise huvi või mingi riiklik huvi.“

Kaevandaja OÜ Ketal Võru võib paralleelselt aga korda ajada seni lahendamata küsimusi, et saada kaevandamisluba. Kui kaevandaja peaks selle saama enne kui volikogu otsuse teeb, siis võib juhtuda, et Ess-soos läheb kaevandamiseks ka siis, kui volikogu otsustab lõpuks Ess-soo ikkagi kaitse alla võtta.

„Kaevandajal on oma vastutus. Kui ta tekitab silmnähtavat kahju, saab hüvitist nõuda,“ rääkis Konnula.

Konnula hinnangul oleks saanud otsuse ehk juba eile vastu võtta, kuid volikogu eelistas selgitada enne välja riigi seisukoha. Veel ei ole ministeeriumile päringut saadetud, kuid kui see on tehtud, jääb ministeeriumile esialgu kuu vastamiseks.