„Kanadas elab hinnanguliselt 20 000 eestlast – nii neile kui kodueestlastele on nende suurejoonelise laulupeo ja teiste sündmuste kajastamine väga oluline,“ teatas Palo rahvastikuministri büroo juhi kaudu saadetud e-kirjas.

 „Keegi ei ole tellinud lugusid ministrist ega tema visiidist Kanadasse. Need reportaažid on sealsetest inimestest ja nende eluolust,” selgitas Palo. Kuna minister on puhkusel, ei õnnestunud temalt saada lisakommentaari sellele, miks pole „Suvereporteri“ esimeses Kanada-klipis viidet sponsitud materjalile ja miks on saatelõigus näha peamiselt ministrit ja tema visiidi-tegemisi.

Rahvastikuminister Urve Palo võttis Kanada-visiidile kaasa kaks Kanal 2 ajakirjanikku . Ministri sõnutsi rahastati ettevõtet Rahvuskaaslaste programmi raames. "Saate "Suvereporter" meeskonna sõidukulu Kanada eestlaste eluolu kajastamiseks oli 34 098 krooni," teatas Keit Fomotškin.

Rahvastikuministri büroo tellimusel valmib kolm klippi, esimene neist on "Suvereporteri" saates ka eetris olnud. ERRi meedianõuniku Tarmu Tammerki hinnangul oleks sponsitud klipis pidanud olema viide rahastajale, kuid antud klipis seda pole.

"Suvereporteri" esimene klipp

Veidi üle kolme minuti pikkuse saatelõigu algusosas pärib reporter ühelt laulupeokülaliselt, miks too on Seedrioru laulupeole tulnud. „Saatus tõi,“ tunnistab mees, kes märgib, et saabus Tallinnast.

Edasi näidatakse laulupeokaadreid: minister kooriga liitumas ja lipuvärvides murumütsi kandes kooridega kaasa laulmas.

„Eestlaste laulupeol pidas kõne ka rahvastikuminister Urve Palo,“ räägib reporter kaadri taga. Seejärel selgitatakse Urve Palo visiidi eesmärki: tutvuda väliseesti kogukonnaga ja luua sidemeid. 

Siis saab sõna väliseestlane. Vanahärra loeb reporterile värssi, milles on juttu Saare naise nabast. Lõpetuseks selgitab eakas mees, et elab Ameerikas, aga lubab veelkord Eestisse tulla.

Siis saab sõna Urve Palo ise, kes selgitab kaamera ees seistes, miks tema visiit Kanadasse oluline on. Ta rõhutab, et Eesti võimukandjate visiidid on väliseestlastele oluline tunnustus.

Seejärel on nii ministri kui väliseestlaste sõnavõtud läbi ja klipp jätkub Kukerpillide muusikaga.

Järgmiseks näidatakse juba uut tegevuskohta. „Torontos külastas minister kõiki väliseesti asutusi,“ selgitab hääl kaadri tagant. „Ajalehe Eesti elu toimetust, Eesti Maja, (…) ja Ehatare vanadekodu.“ Kaadris on mõistagi minister kõigis eelpoolnimetatud asutustes. 

Klipi aga lõpetavad taaskord Kukerpillid.