Kanal 2 “Suvereporter” näitab saatelõike ministri Kanada-visiidi tegemistest, kuid vaatajatele ei öelda, et tegu on rahvastikuministri büroo tellimustööga.

Ministri büroo juhataja Keit Fomotškini sõnul sõitsid telemehed Kanadasse väliseestlaste toetuseks loodud rahvuskaaslaste programmi raames ja kulul.

Programmi oluliseks osaks nimetas Fomotškin avalikkuse informeerimist rahvuskaaslaste olukorrast väljaspool Eestit. “Reporter” kutsuti tema sõnul kaasa, sest “Kanal 2 on suurima vaatajaskonnaga ja pikimaid uudistelõike edastav telekanal Eestis”.

Kuhu jäi viide?

“Suvereporteri” ajakirjanikuna Kanadas käinud Sven Raudsepp keeldus büroo ja uudistesaate kokkuleppest rääkimast. Fomotškini sõnul “otsest lepet saatelõikude arvu peale ei olnud, aga miinimum kolm neid tuleb”. Telemeestele öeldi, et tahetakse lõiku väliseestlaste laulupeost ja lõiku väliseestlaste elust, kolmas jäi “vabaks teemaks”.

Rahvusringhäälingu ajakirjanduseetika nõuniku Tarmu Tammerki sõnul ei tohi uudistesaade objektiivsuse sälitamiseks sponsitud materjali kasutada. Kuna “Suvereporter” pole klassikaline uudistesaade, siis seal kinnimakstud materjali kasutamise reeglid nii ranged ei ole, küll tuleb aga toetajale viidata, ütles Tammerk.