USA lipu alla sõitva kaubalaevaga Eestisse toodavad relvad võtab vastu kaitseministeeriumi ja kaitsejõudude peastaabi esindajatest moodustatud spetsiaalne toimkond.

Kokku ulatub USA relvaabi väärtus üle 43 miljoni krooni. Eestiga ühel ajal saavad relvakingituse ka leedulased.

USA pakkus relvi Eestile juba möödunud aastal, kuid siis ei leidnud Andrus Ööveli juhitud kaitseministeerium oma eelarvest automaatide transpordikulude katteks vajaminevat 5,4 miljonit krooni ja kaup jäi katki.

Relvi ei jagata kaitseväelastele ning politseile kätte, vaid need jäävad riigi mobilisatsioonireservi. Tänu USA relvaabile peaks aasta lõpuks olema võimalik moodsalt relvastada kogu Eesti mobilisatsioonireserv ehk 60.000-80.000 meest.

Ameerika automaat M 14 sai tuleristsed Vietnami sõjas. Relvades kasutatakse NATO standarditele vastavat laskemoona ning kuigi automaati peetakse veidi vananenuks, hindavad spetsialistid 7,62-millimeetrilise kaliibriga M 14 heaks lahingrelvaks. M 14 kasutatakse praegu näiteks USA, Taiwani ja Lõuna-Korea armees ning Iisraelis, kus need on samuti mobilisatsioonireservis.

USA kaitseministeerium andis Eestile relvaabi ka kaks aastat tagasi, kui Eesti kaitseväele kingiti 1200 automaati, 1500 püstolit ning 1942. aastal ehitatud rannavalvelaev. Veel on Eesti saanud erinevat relvaabi ka Soomest ja Rootsist.

Eesti kaitseväes kasutatav relvastus pärineb valdavalt Rumeeniast, Hiinast ja Iisraelist. Eesti seni suurim relvaost tehti Iisraelist, kui 1993. aastal soetati Iisraeli firmalt TAAS 50 miljoni USA dollari eest praegu kaitseväes kasutusel olevaid Galil-tüüpi automaate, kergekuulipildujaid, miinipildujaid, püssigranaate, õhutõrjekahureid jne.

Baltic News Service