Leito sõnul pidas ta piketil programmilise kõne Eesti iseseisvus- ja majandusdoktriinist, mille kohaselt on Eestile parimaks variandiks iseseisvus ja neutraliteet. Lisaks peeti veel neli sõnavõttu.

Piketi korraldav Iseseisvuspartei ei vaidlusta NATOga liitumist juhul, kui selleni jõutakse referendumi kaudu, teatas Iseseisvuspartei esimees Olavi Tutt. Referendumile peaks eelnema kuuekuuline avalik arutelu võrdsete võimalustega nii alliansi liitumise pooldajatele kui vastastele.

Leito ütles, et pikett USA saatkonna ees oli ühekordne aktsioon. Sellele järgneb nüüd allkirjade kogumine referendumi korraldamiseks Eesti NATOga liitumise küsimuses. Leito sõnul on kavas koguda 10.000 allkirja referendumi toetuseks.

"Soovime algatada ühiskonnas arutelu Eesti julgeoleku üle, käia välja meie alternatiivid selles osas ning saavutada referendumi toimumine," ütles Leito. "Me olime algselt NATO poolt, kuid islami ja USA konflikt on teinud meid väga ettevaatlikuks."

Välisministeeriumi asekantsler Harri Tiido on öelnud, et NATOga ühinemine on liitumine ühe välislepinguga, milleks on Washingtoni leping. Välislepingud ei nõua ratifitseerimist, lisas Tiido.

Piketi korraldanud Eesti Iseseisvuspartei kandis kuni 1999. aasta novembrini Tuleviku Eesti Erakonna nime.