Olustveres eilsest pühapäevani peetavatele Eesti Farmatseutide Seltsi päevadele koguneb ligi 300 Eesti, Läti, Leedu ning Soome apteekrit ja proviisorit. Apteekrite väljasõiduistungil on üheks olulisemaks teemaks valu ja selle leevendamine.

Kaasaja ravimaailmas on eriline rõhk asetatud valu kontrollimisele ja ärahoidmisele, ütles farmaatsiafirma Bristol Myers Squibbi tegevdirektor Baltimaades Mart Leibur. Leiburi sõnul jagatakse Olustveres farmatseutidele infot ka kaasaegsete südame-veresoonkonna haiguste ravimite kohta. Farmatseutide päevadel on arutuse all ka apteekide arvutiseerimine, ravimite registreerimise põhimõtted ja apteekrite arengukontseptsioon.

Haagissuvilate omanike kokkutulek Võsul

Autoklubi Tallinna Autom korraldab nädalavahetusel Võsu lähistel haagissuvilate omanike kokkutuleku "Eesti karavan". Haagissuvilate ehk karavanide ehitamisega alustasid entusiastid Eestis 1960. aastatel. Praeguseks on Eestis ehitatud üle 90 haagissuvila. Klubil "Eesti karavan" on koos Soome toetajatega üle 200 liikme.

Saaremaal taastatakse saksa sõjaväekalmistu

Saaremaal Kuressaares Kudjape kalmistul õnnistatakse täna sisse saksa sõjaväesurnuaed, teatas muinsuskaitseamet. Kell 11.30 algaval tseremoonial esineb tervituskõnega Saksamaa suursaadik Eestis Bernd Mützelburg ja Kuressaare linnapea ülo Veevers. Surnuaia õnnistab sisse pastor Theo Hasselblatt.

Endisel Arensburgi kalmistul puhkab 633 Teises maailmasõjas langenud saksa sõdurit. Kudjape kalmistule on kavas edaspidi matta veel umbes 2000 Saksa poolel langenut Sõrve poolsaarelt ja mujalt.

Teadlased alustasid hiigeltuura lahkamist

Teaduste Akadeemia mereinstituudi, loodusmuuseumi ja põllumajandusülikooli teadlased alustasid eile mais Saaremaa lähistelt püütud üle kahemeetrise atlandi tuura lahkamist. Kolmapäevast alates töötas hiigelkala juures mõõtude ja vormide võtmisel vahepause tegemata Studio Viridis, mis valmistab topiseid ja mulaazhe. Kalast valmistatakse topis ja kolm mulaazhi.

Rajasaare sõnul on juba leidnud kinnitust teadlaste oletus, et atlandi tuur oli naissoost. Kalast mõõtude võtmiseks kulutas stuudio 16 kilogrammi kummisilikooni ja 40 kilogrammi vahtpolüuretaani. Topise valmistamiseks vajab stuudio ainult kala nahka, mis selleks ettevaatlikult eraldatakse.

Lisandub koolitatud skaudijuhte

Pühapäevani kestab Tagametsal Eesti Skautide ühingu korraldatud Metsamärgi kursuse teine osa, kus osaleb 32 inimest. Peale Eesti Skautide ühingu liikmete on kohal ka noorkotkaste, kodutütarde ja gaidide juhid. Metsamärgi e. Gilwelli kursus kujutab endast skaudijuhtide kõrgemat koolitust ning see peab olema ühtne kõigis skautlikes organisatsioonides, teatas Anne-Malle Hallik Suure-Jaanist.

Eesti Skautide ühing võeti Skautliku Liikumise Maailmaorganisatsiooni (WOSM) liikmeks 1996. aasta algul ja just sellele organisatsioonile on antud õigus korraldada skaudijuhtide kõrgemat koolitust Eestis.

Metsamärgi kursuse diplom antakse kätte alles pärast seda, kui kursuslane on kuus kuud edukalt juhendanud oma üksuse skautlikku tegevust ja kaitsenud diplomitöö.

Juuli lõpuks tuleb trükist ajakirja Eesti Skaut kolmas number, mida koos skaudi- ja hundujuhtide õpperaamatutega õnnestub loodetavasti saata kõikidele Eestimaa kooliraamatukogudele.

EPL/Baltic News Service