Väinameres on veetase soodsate tuulte tõttu taas tõusnud ning praamiliiklus mandri ja Hiiumaa vahel ei katke. Saaremaa Laevakompanii põhjaliinide direktor Vello Heinmets ütles eile, et soodsad tuuled on vee Väinamerre tagasi toonud ja praamide kiilu all on madalamates kohtades vesi taas 70-75 sentimeetrit.

Viimasel ajal puhunud ida- ja põhjatuulte tõttu alanes veetase Väinameres üle poole meetri ja teisipäeval ähvardas selle jätkuv alanemine katkestada praamiliikluse. Heinmetsa sõnul muutub veetase ebasoodsate tuultega madalaks Heltermaa rahude kanalis ja Rukkirahu kanalis, mida pole enam ammu süvendatud. "Madala veetaseme tõttu peame raskete autode praamidele lubamist reguleerima, sest laeva süvis on lasti raskusest otseses sõltuvuses," lausus Heinmets. Ta lisas, et suhteliselt madala vee tõttu peavad rasked autod kauem ülepääsu ootama. Hiiumaa ja mandri vahel sõidab praegu iga päev 8-10 korda kolm laeva.

USA paigaldab Paldiskisse kiirgust avastavad seadmed

USA energeetikaministeeriumi spetsialistid paigaldavad endisse Vene tuumaõppekeskusse Paldiskis kiirguse avastamise seadmed. Kokku paigaldavad USA energeetikaministeeriumi Idaho rahvusliku elektrotehnika laboratooriumi teadlased ja tehnikud Paldiskisse 23 kiirguse avastamise seadet ja hooldusvahendeid, teatas USA saatkond Tallinnas. Lisaks sellele annavad ühendriigid Eesti spetsialistidele väljaõppe. Kokku abistab Ameerika Paldiski tuumakeskust seadmete ja väljaõppega 1,5 miljoni krooni eest. Seadmed võimaldavad Eesti tehnikutel jälgida personali kiirgustaset, et kindlaks teha, kas töötajad on saastatud. Projektijuht Michael Juddi teatel on seadmete ja väljaõppe andmine seotud lubadusega, mille president Bill Clinton andis 1994. aastal Riias.

EENA ootab aasta naise kandidaate

Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon (EENA) ootab ettepanekuid, kes valida selle aasta naiseks. Kandidaati lähemalt tutvustavad ja tema valikut põhjendavad ettepanekud tuleb saata EENA juhatusele aadressil EE0034 Tallinn Sütiste 21 hiljemalt 15. oktoobriks.

Ettepaneku võivad teha kõik soovijad, ka üksikisikud, EENA kohalikud klubid või teised naisorganisatsioonid. Aasta naise kandidaat peab olema Eesti kodanik, ühiskonnaelu aktiivne mõjutaja, edukas kas teaduse või kultuuri vallas, pädev oma ametis, või äri alal edukas naine.

Loodi kommunismiohvrite memoriaali sihtasutus

Kahekümneliikmeline algatuskogu asutas kommunismiohvrite memoriaali sihtasutuse, mille eesmärk on leida võimalus püstitada Tallinnas kommunismiohvrite mälestussammas ja luua muuseum, kus pidevalt eksponeeritaks materjale kommunismi inimsusevastastest kuritegudest.

Sihtasutuse juhatus teatas, et muuseumi võimalikuna asupaigana nähakse Tartut.

Sihtasutuse juhatuse esimeheks valiti Tartu ülikooli usuteaduse professor Karl Laantee, aseesimeesteks Mart Niklus Tartust ja Leili Utno Tallinnast. Juhatusse kuuluvad Tartust Peeter Järvelaid, Heino Noor ja Viktor Puskar ning Tallinnast Meeli Meri, Hain Rebas ja Rudolf Tark. Sihtasutuse patroon on Aleksander Einseln.

üldhariduskooli on võimalik lõpetada eksternina

Haridusministri määrusega 31. jaanuarist 1995 on lubatud nii põhi- kui ka keskkooli lõpetada eksternina. Ekstern õpib iseseisvalt ja sooritab koolis vaid lõpueksamid.

Isikud, kes ei õpi põhikoolis ega tööta ja kes on ületanud koolikohustuse vanusepiiri, võivad sooritada lõpueksamid eksternina. Põhikooli lõpetamiseks vajalikke eksternieksameid võivad sooritada 17-aastased ja vanemad isikud. Keskkooli lõpetamiseks vajalikke eksternieksameid võivad anda need, kes on põhikooli lõpetanud vähemalt rahuldavate hinnetega.

Isikud, kes soovivad 1997. aastal eksternieksameid teha, peavad vähemalt kolm kuud enne eksamiperioodi algust - seega hiljemalt veebruaris - esitama kooli direktorile avalduse ja senist haridust tõendavad dokumendid. Eksamitele lubamise otsustab kooli õppenõukogu.

Koolid, mis võtavad vastu eksternieksameid, määrab iga maavalitsuse haridusosakond, teatas haridusministeerium.

EPL/ETA/Baltic News Service