Riigikogu võttis eile vastu tänavuse teise, 33,7 miljoni krooni suuruse lisaeelarve, mis jaotab täiendavad laekumised eri riigiasutuste vahel.

Eelnõu poolt hääletas 50 Riigikogu liiget, vastu oli 18 ja erapooletuks jäi üks saadik. Lisaeelarve vastu olid Isamaaliit ja keskfraktsioon.

Lisaeelarvest läheb 10 miljonit sihtotstarbeliselt riigikoolide investeeringuteks ja viis miljonit tudengite stipendiumide suurendamiseks. 82 miljoni kroonise esimese lisaeelarve võttis Riigikogu vastu juunis. Sellest läks 50 miljonit krooni haridus- ja kultuuritöötajate palga tõstmiseks ning 30 miljonit valitsuse reservfondi suurendamiseks.

Saaremaale saab jälle lennukiga

18. novembrist taas käivituval lennuliinil Kuressaare-Tallinn hakkab reisijaid vedama AS-i Baltic Aeroservice lennuk AN-28.

Eile kirjutasid Saare maavanem Jüri Saar ja Pärnu lennundusfirma Baltic Aeroservice direktor Ants Aringo alla lennuliini käivitamise lepingule. Kaheksa aastat tagasi Poolas ehitatud 17 kohaga kahemootoriline AN-28 teeb esimese reisi esmaspäeval. Vähemalt tuleva aasta 1. maini toimuvad reisid kaks korda nädalas - esmaspäeval ja reedel. Kuressaarest väljub lennuk kell 8 ning Tallinnast kell 18. Täiskasvanule maksab sõit 220 krooni, õpilasele 165 ja kuni 10-aastasele lapsele 110 krooni.

Räpina päevakeskus sai nurgakivi

Eile pandi nurgakivi Räpina päevakeskusele, kohaliku luteri koguduse hooldekodu kõrvale rajatav keskus peab valmima aasta pärast.

Räpina päevakeskuse rajab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Tallinna diakooniakeskus, varem on need avatud juba üheksas kohas, ütles Räpina koguduse hooldekodu juhataja Helve Hiis. Keskus on mõeldud vanuritele ning puuetega inimestele ja nende peredele. Samasse tuleb ajutine turvakodu ning hingehoiu- ja kriisiabikeskus, mis hakkab korraldama ka avahooldust. Hiisi sõnul läheb päevakeskuse ehitus maksma üle poole miljoni krooni. Raha loodab diakooniakeskus saada annetustest ja sihtprojektidest.

Kolm aastat tagasi rajas Räpina luteri kogudus tagasi saadud leerimajja hooldekodu. Praegu on hooldekodu 30 voodikohast täidetud 23. Hooldekodul on Räpina valla ja linnaga leping, mille järgi omavalitsused maksavad oma vanurite ülalpidamiskulud. Hooldekodus on vanureid ka teistest valdadest ning neid, kelle eest maksavad lähedased. Kuni päevakeskuse valmimiseni pakub hooldekodu ka avahooldust ning on vajadusel turvakodu eest.

õru vallas on pühapäeval kordusvalimised

Valgamaal õru vallas on pühapäeval kordusvalimised, sest 20. oktoobril ei saadud seal vigase valimisseaduse tõttu volikogu valitud.

Seadusevea tõttu jäid volikogud moodustamata kuues Eesti omavalitsuses: Illuka, Mustjala, Kuressaare, õru, Ruhnu ja Piirissaare vallas. Peale õru pole teised vallad vabariigi valimiskomisjonile kordusvalimiste korraldamisest teatanud, ütles komisjoni nõunik.

Prokuratuur tegi rublaotsuse protestimisel vea

Riigiprokuratuur saatis rublamüüjate Tiit Pruuli, Marek Strandbergi ja Agu Kivimäe õigeksmõistva kohtuotsuse peale kassatsiooniprotesti otse Riigikohtusse, kuigi see oleks tulnud sinna saata ringkonnakohtu kaudu.

Prokuratuuri eksimuse tõttu pidi Riigikohus kassatsiooniprotesti ise ringkonnakohtusse saatma, ütles Riigikohtu loakogu sekretär. Ta lisas, et prokuratuur on oma viga tunnistanud.

Ringkonnakohus teeb kassatsiooni osas sätestatud toimingud ja saadab selle alles siis Riigikohtule tagasi, selgitas sekretär. Riigiprokuratuuri prokurör Urmas Tammiksaar protestis ülemöödunud nädalal linnakohtu ja ringkonnakohtu otsused, mis mõistsid rublatehingu vahendajad Pruuli, Strandbergi ja Kivimäe õigeks.

Täitevameti peadirektoriks saab Olavi Israel

Täitevameti peadirektoriks saab justiitsministri eksnõunik ja Eesti vanglate arengu kontseptsiooni peaautor Olavi Israel.

Riigikantselei juures asuv kõrgemate riigiametnike konkursi- ja atesteerimiskomisjon otsustas eile teha justiitsministrile ettepaneku nimetada Israel (25) täitevameti peadirektoriks, ütles komisjoni sekretär õie Krevald.

"Valmistasin end selliseks otsuseks, kuid ma ei välistanud, et võib minna ka teisiti," ütles Israel, kes on olnud täitevameti peadirektori kohusetäitja augusti lõpust, kui ameti senine juht Heikki Sikka lahkus töölt seoses suurpõgenemistega Eesti vanglatest.

EPL/Baltic News Service/ETa

Paistu kiriku tornikukk maas

Viljandimaal asuva 600-aastase Paistu kiriku torni keskpuu on mädanenud ning torni remondib praegu AS Stinger. Töömehed võtsid torni korrastades alla ka tornikuke, kirjutab ajaleht Sakala.

130 aastat tagasi ehitatud torni on ajalehe andmetel remonditud vaid 1980. aastal, mil vahetati katusekatet. Tollal tehtud töö praak hakkas torni sisemust lõhkuma ning tornikukk vajus viltu. Remonditud torni otsas peaks kukk taas seisma 20. novembril.

Eestis töötab kümme luteriusu naisvaimulikku

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) teenistuses töötab praegu kümme naisvaimulikku. Novembri keskel asub ametisse pühitsetav 11. naisvaimulik, 30-aastane Margit Lail asub tööle Laiuse koguduse diakonina. Eelmisel pühapäeval pühitses EELK peapiiskop Jaan Kiivit Anna kirikus ametisse diakon Lea Heinaste, kes on Järvamaa ainuke naisvaimulik.

Vanim Eesti luteri kiriku teenistuses olev naisvaimulik on Võrumaa Pindi koguduse õpetaja Laine Villenthal (74). Harju-Madisel teenib õpetaja Juta Siirak, Varblas on diakon-õpetaja Reet Mägedi, Tartu praostkonnas teenib vikaar-õpetaja Tatjana Peetersoo, Palamusel ja Laiusel õpetaja Margit Nirgi, Harju-Jaanis diakon Airi Võsandi, Saaremaal diakon-vikaar Anu Konks, Tallinna praostkonnas teenib diakon Tiiu Hermat, kes töötab kuulmispuuetega inimestega. Soomes töötab diakon-misjonõpetaja Anu Väliaho.

Erukindral Einseln kaebas kaitsepolitsei kohtusse

Kaitseväe endine juhataja erukindral Aleksander Einseln esitas esmaspäeval Tallinna linnakohtule hagi kaitsepolitsei (kapo) tegevuse vastu.

Kapo viis septembris Einselni kaitsejõudude peastaabi ebaseadusliku relvaäri uurimiseks sunniviisiliselt ülekuulamisele. Einselni väitel ei käitunud kapo seaduslikult.

Einseln ütles eile, et ilmselt ei saa ta kohtust õigust. "Kohtul on prokuratuuri ja politseiga ringkaitse," väitis erukindral. Einselni sõnul kavatseb ta kaevata kapo peale Euroopa inimõiguste kohtusse, kui ta Eesti kohtutest õigust ei saa. Enne kohtusse hagi esitamist kaebas Einseln kapo peale ka riigiprokuratuuri, kuid prokuratuur pidas seda alusetuks. Riigiprokuröri asetäitja Alar Kirsi väitel tegutses kapo seaduslikult, sest Einselnil pole alalist elukohta.

Eesti ja Tai asuvad täpsustama vangide vahetamise lepingut

Eesti ja Tai eksperdid peaksid lähikuudel arutama vangi mõistetud kurjategijate vahetamise kokkuleppe sõlmimist. Eesti saatis lepinguprojekti Taisse juba mullu novembris ning sai suve lõpus Taist vastuse, ütles välisministeeriumi pressiesindaja. Lähiajal peaks selguma, kus eksperdid kohtuvad. Pressiesindaja ei osanud öelda, millal jõutakse lepingu sõlmimiseni.

Tai vanglates on praegu teadaolevalt neli eestlast - kolm naist ja üks noormees, kes mõisteti süüdi heroiini salakaubaveos.

Noored pruugivad meelsasti alkoholi

üle poole 15-16-aastastest õpilastest on vähemalt korra purjus olnud, selgub Rahvusvaheliste ja Sotsiaaluuringute Instituudi poolt Eestis läbiviidud uurimusest. Vaid 35 protsenti 15-kuni 16-aastastest poistest ja 52 protsenti tüdrukutest väidab, et nad pole kunagi purjus olnud.

"Noored ei tunneta tegelikult riske, mis joomise, suitsetamise või narkootikumide tarvitamisega kaasnevad," ütles uuringu läbiviija Anu Narusk.

Igasuguste alkohoolsete jookide tarvitamist alustavad poisid tüdrukutest varem. Kõige sagedasem joomiskoht on 15-16-aastastele nende enda või sõprade kodu, sageli juuakse ka diskodel. Rohkem pruugivad alkoholi Tallinna, Tartu, Kohtla-Järve ja Narva noored.

Baltic News Service/ETA/EPL