Ruhnu kogudus on taas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku liige iseseisva kogudusena, otsustas kirikukogu.

Seni oli paarikümneliikmeline Ruhnu luteri kogudus Kuressaare koguduse filiaal. Juulis asus saarele elama praost emeeritus Harri Rein, kes varem elas ja teenis Harjumaal. Lisaks Ruhnus elavatele koguduseliikmetele on soovinud sealse kogudusega liituda ligi 40 endist ruhnurootslast.

Hinnatuim näitleja on Ain Lutsepp

Ajakirja Favoriit korraldatud küsitluses selgus, et Eesti lavastajad peavad hinnatuimaks näitlejaks Ain Lutseppa Eesti Draamateatrist.

Kahekümnest küsitlusele vastanud lavastajast ütlesid üheksa, et valiksid Lutsepa oma unelmate truppi, juhul kui nad ei sõltu rahast ega publiku maitsest. Lutsepa järel saavutas teise koha Jüri Krjukov Eesti Draamateatrist, kolmandat jagasid Indrek Sammul (Tallinna Linnateater), Liina Olmaru (Tartu Vanemuine) ja Aarne üksküla (Eesti Draamateater).

Lutsepp sai esikoha ka palgapakkumise arvestuses, lavastajad pakkusid tema keskmiseks turuväärtuseks 19 290 krooni. Järgnesid Mait Malmsten 18 170 ja Indrek Sammul 17 200 krooniga. üle 15 000-kroonist kuupalka vääriksid lavastajate hinnangul ka Marko Matvere, Anu Lamp, Aarne üksküla, Jüri Krjukov, Kaie Mihkelson ja Liina Olmaru.

Adenoviirus jõudis Virtsust Tallinna

Hingamisteede haigus, millesse on nakatunud ligikaudu 40 protsenti Virtsu elanikest, osutus adenoviiruseks, ütles tervisekaitseameti viroloogialabori juhataja Silver Jõks.

"Kõik 20 meie laboratooriumisse saadetud analüüsi andsid tulemuseks adenoviiruse, mis on tüüpilisi hingamisteede viiruslikke haigusi," lausus Jõks. Tema sõnul algab haigus ägeda nohuga, millele järgneb kurguvalu, köha ja palavik. Haigusega kaasneb silma sidekesta põletik, viirus nakatab nii lapsi kui täiskasvanuid.

Jõksi sõnul hakkab viirus Virtsus pisut taanduma, viimastel nädalatel on aga suurenenud haigusjuhtude arv Tallinnas.

Eridemineerija Lokk ei vaja enam valuvaigisteid

Mullu detsembris pommiplahvatuse tagajärjel invaliidistunud eridemineerija Arne Lokk on loobunud valuvaigistite tarbimisest, järgmisel nädalal kirjutatakse ta Moskva kliinilisest haiglast välja.

Loki amputeeritud käte kinnikasvanud haavadesse jäänud närvid eemaldanud Moskva arsti sõnul loobus tema patsient ise kõigi valuvaigistite manustamisest. Varem tekitas valuvaigistite liigtarbimine eridemineerijale probleeme ning tema raviarsti sõnul oli Lokk ravimite manustamise tagajärjel narkomaaniks muutunud. Moskva arsti kinnitusel andsid Eesti arstid Lokile liiga palju valuvaigisteid, Eesti arstide väitel nõudis nende patsient aga valuvaigisteid ise. Loki raviarst ütles, et haiget, kes on narkootikumidega harjunud, ei saa süüdistada nende ravimite nõudmises.

Rindemehed soovivad mälestusmärki Tundmatule Sõdurile

Eesti rindemehed soovivad Tallinnasse püstitada mälestusmärgi Teises maailmasõjas langenud Tundmatule Sõdurile.

Eestis on küll püstitatud mälestusmärke Soome ja Saksa sõjaväes langenud sõjameestele, kuid seni pole mälestusmärki Teises maailmasõjas langenud Tundmatule Sõdurile, teatas rindemeeste ühenduse esimees Ilmar Haaviste. "Selle mälestusmärgi juures ei ole kohta vihal, seal ei peeta poliitilisi miitinguid," ütles Haaviste. Rindemeeste ühendus soovib, et president Lennart Meri hakkaks Tundmatu Sõduri mälestusmärgi petrooniks, rahaabi loodetakse saada Avatud Eesti Fondilt.

Väikesele Munamäele tuleb Eesti suurim mäesuusakeskus

Väike-Munamäe Arenduse AS monteerib homme helikopteri abil mäele kaks suurt suusatõstukit, muutes Väikese Munamäe Eesti suurimaks mäesuusakeskuseks.

Firma avab lisaks senistele nõlvadele sel talvel kaks uut, üks neist on Eestis kõige pikem ja suurima kõrguste vahega. Munamäe jalamile tuleb parkla 270 autole ja kunstlumesüsteem. Kompleksi kuulub ka endine suusabaas, kus jätkatakse majutusteenuse osutamist. Kogu suusakeskuse väljaehitamine läheb maksma 20 miljonit krooni, esimese järgu hind on umbes kuus miljonit.

EPL/Baltic News Service/ETA