Erakapitali rahaga ilmuva kultuurilehe Kultuurimaa uus peatoimetaja on sellest nädalast Riigikogu liige Paul-Eerik Rummo. Endine kultuuriminister Rummo vahetas Kultuurimaa peatoimetaja kohal välja Olev Remsu, kes lahkus toimetusest eelmise aasta lõpul. Olev Remsu kandideerib praegu riiklikul toetusel ilmuva Kultuurilehe peatoimetajaks. Möödunud aasta septembris ilmuma hakanud Kultuurimaad annab välja ärimees Mati Kebinale kuuluv NT Kaubanduse AS, samale firmale kuuluvad ka ajaleht Spordileht ja ajakiri Spordielu.

Ahtme kaevanduses hukkus varingus kaevur

Eesti Põlevkivi Ahtme kaevanduses hukkus reedel 40-aastane mees, kes jäi varisenud kaevandusseina alla.

Ahtme kaevanduse peainsener Ratib Kamalov ütles ajalehele Põhjarannik, et varingu võisid põhjustada seinas olnud praod. Samuti olid kaevurid kaevanduse seina ilmselt lohakalt kontrollinud. Varing juhtus kaevanduskäigus läbindustööde ajal.

Lisaks hukkunud jaoskonnaülemale sai vigastada 38-aastane kaevur, kes on praegu haiglas. Vigastada saanud kaevuri sõnul oli seina varisemine puhas juhus, mis tuleb ette kord kümne aasta jooksul. Eelmine surmaga lõppenud varing juhtus Põhjaranniku teatel Ahtme kaevanduses 1987. aastal.

Vastavalt kollektiivlepingule maksab Eesti Põlevkivi hukkunud kaevuri perekonnale toetuseks kuue kuu palga ning 10 000-kroonise toetuse mehe alaealisele lapsele. Möödunud aastal hukkus Ida-Virumaal mäetöödel kaks inimest, kuues tööõnnetuses said inimesed raskelt vigastada.

Haanja põhikool sai klassiruume juurde

Võrumaal Haanja põhikoolis valmis juurdeehitus, kus lisaks uutele õppeklassidele asuvad riietusruumid, dushiruumid ning WC. Põhikooli direktori Urmas Veeroja sõnul oli kool seni ilma riietus- ja pesemisruumideta ning koolis oli vaid kuivkäimla.

Uues osas on viis klassiruumi, keldrikorrusel on käsitööklassid ning ülakorrusel abiruumid. Juurdeehitus läks maksma 4,5 miljonit krooni, mida rahastasid vald ja riik. Uue osa ehitas Võru firma AS Kurmik. Veeroja sõnul on valmis ka Haanja kooli võimla ja aula eskiisprojekt, mis oleks juurdeehituse teine etapp. "Esialgsete arvestuste kohaselt läheb see maksma ligi viis miljonit krooni," ütles kooli direktor.

Matsalu mõisa tuleb kalakasvandus

Läänemaal Matsalu mõisa ostnud konsultatsioonifirma Flaterna kavatseb mõisa rajada kalakasvanduse. Flaterna juhatuse liige Alvar Kasera ütles Lääne Elule, et Matsalus on kavas hakata kala töötlema ja kasvatama, mõisatiiki tahetakse lasta lõhemaimud.

Mõisa peahoonesse rajab Flaterna kontoriruumid ja hotelli, ütles Kasera. Matsalu mõis on praegu halvas olukorras, kevadel plaanib ostja hakata katust taastama.

Tallinna-Moskva rong jääb teeremondi tõttu käigust ära

Remonditööde tõttu Venemaal jääb 21. jaanuaril käigust ära Tallinnast kell 16 Moskvasse väljuv reisirong, teatas Eesti Raudtee. Lisaks jääb remondi tõttu ära ka 22. jaanuaril Moskvast kell 16 Tallinna väljuv reisirong.

Remondist hoolimata väljub mõlemal päeval Tallinnast kell 18.27 ja Moskvast kell 17.25 kiirrong Tallinna Ekspress. Tallinna Ekspress hilineb remondi tõttu 22. ja 29. jaanuaril Moskvasse 25 minutit ja saabub plaanis ette nähtud 10.50 asemel Moskvasse kell 11.15.

Keskkonnaministeerium pakub stipendiumi Saksamaal

Keskkonnaministeerium kuulutas välja konkursi Karl Ernst von Baeri stipendiumile, mis annab võimaluse stazheerida tänavu kuus kuud Saksa looduskaitse akadeemias. Keskkonnaministeerium ootab stipendiumitaotlusi 15. veebruariks. õpinguid rahastab Saksa keskkonnaministeerium.

Keskkonnaministeeriumi pressisekretäri teatel eelistab zhürii noorema põlve teadlast, kelle töö ja tegevus on tihedalt seotud traditsioonilise looduskaitse temaatikaga, või looduskaitseametnikku, kelle stazheerimine täiendaks tema ametioskusi. Stipendiumi taotleja peab oskama saksa keelt või inglise keelt koos saksa keele oskusega suhtlustasandil.

Pilistveres meenutatakse piiblikonverentsi

310 aastat tagasi peetud ajaloolise piiblikonverentsi meenutuseks on laupäeval Pilistvere rahvamajas mälestuskonverents. üheks lüliks vaidluses uue ja vana kirjaviisi vahel olnud Pilistvere piiblikonverents peeti 1687. aastal 21. jaanuarist 18. veebruarini.

Seekordsel konverentsil esineb ajaloolise ettekandega teoloogiadoktor Toomas Paul. Seminaril esinevad veel Tunne Kelam, Mart Laar, Endel Lippmaa ja Tõnu õnnepalu. Konverentsi idee lähtub sellest, et võitlus uue ja vana vahel kestab ka praegu, ütles Pilistvere kirikuõpetaja Vello Salum. "Uue ja vana kirjaviisi konkurents on ülekantav võitlusele uue ja vana mõtteviisi vahel," ütles Salum.

ETA/Baltic News Service