Vanemuise teater ostab ligi miljon krooni maksva maailmakuulsa Steinway kontsertklaveri. Selleks saab teater ERA Pangalt 400 000 krooni laenu, laenulepingule kirjutavad osapooled alla täna.

Vanemuise teatri direktor Jaak Viller ütles, et teater saab laenu soodsalt, kuid ta ei täpsustanud laenu tingimusi. Teater peab laenu tagasi maksma 1999. aasta detsembriks, Villeri sõnul tehakse seda teatri oma vahenditest. ülejäänud klaveriostuks vajamineva raha saab Vanemuine Tartu linnavalitsuselt, Vanemuise Seltsilt, Kultuurkapitalilt ja kultuurministeeriumilt. Klaver maksab kokku 916 000 krooni, sellest ligi 116 000 maksab Vanemuine ise.

Kontsertklaveri esmaesitlus on 3. mail, mil Vanemuise kontserdisaalis esineb uuel klaveril professor Peep Lassmann. Klaver tuuakse Tartusse Hamburgist.

Rahvusraamatukogu internetipunktil on palju kasutajaid

Rahvusraamatukogus avatud internetipunkt alustas teisipäeval tööd täiskoormusega. Kaheksa arvuti taga töötas nelja tunni jooksul 32 inimest.

Internetipunkt on tööpäeviti avatud neli tundi päevas kella 12-16 ning teisipäeval registreeriti soovijaid ette reedeni, ütles internetipunkti juhataja.

üRO arenguprogrammi (UNDP) toetusega Eesti esimene avalik internetipunkt avati pidulikult reedel.

Uus raadiojaam rikub ringhäälinguseadust

Eile sagedusel 96,6 MHz tööd alustanud muusikaraadio Mega FM on seadusevastaselt eetris, sest uue programmi nimi ei ole kultuuriministeeriumis veel kinnitatud.

Kultuuriministeeriumi ringhäälingulubade komisjoni esimees Urmas Sõgel ütles, et kuigi juriidiline isik jäi samaks, tuleb endise Tallinna Päikeseraadio ringhäälinguloas muuta programmi nimetus. Kinnitamata programminimega Mega FM-i eetrisse minek on Sõgeli sõnul seaduserikkumine.

Mega FM-i muusikatoimetaja Urmas Kolsar ütles, et tegemist on formaalsustega. "Küsimus on lihtsalt programmi nime muutuses," lisas ta. "Me võime jätta signatuurid mängimata ja olla lihtsalt muusikaga eetris," välistas Kolsar seaduse vastu eksimise.

Tartu ülikool alustab sõidusoodustuse maksmist märtsis

Tartu ülikool alustab märtsis tudengitele sõidu kompenseerimist poole piletihinna ulatuses, kui üliõpilane esitab selleks avalduse ja aruande.

Jaanuari- ja veebruarikuiste sõitude eest saab aruandeid esitada 15. märtsini, ütles Tartu ülikooli pearaamatupidaja Epp Vengerfeldt. Pearaamatupidaja sõnul ei tee ülikool igale tudengile eraldi ülekandeid, sest see teeks kokku tuhandeid makseid ning koormaks panka. "Raha kantakse panka üle nimekirjade alusel," lisas ta.

Jaanuari eest kompenseeritakse kaks kojusõitu edasi-tagasi ning alates veebruarist makstakse pool piletihinda tagasi piiramatust arvust sõitudest.

Praeguseks on ülikooli raamatupidamisse laekunud 205 avaldust.

Bussifirma püüab streiki vältida

Bussiettevõtte MRP Liinid juhtkond püüab vältida bussijuhtide streiki ja lahendada tekkinud arusaamatused firmasiseselt, ütles MRP Liinide tegevdirektor Raivo Avango.

MRP Liinide juhid ähvardasid möödunud nädalal alustada hoiatusstreiki, kui ettevõtte juhtkond ei paranda busside tehnilist seisundit ega hakka palka õigel ajal välja maksma. MRP Liinide bussijuhtide võimalikust streigist kirjutas reedel õhtuleht.

Avango sõnul ei ole firma juhtkond bussijuhtidega streigist rääkinud. Kaja Toomsalu teede- ja transporditöötajate ametiühingust ütles, et nemad ei ole samuti streigikavatsustega kursis.

"Streiki reguleerib Eestis seadus ja selle eest peab keegi vastutama, praegusel juhul ametiühing," ütles Toomsalu. Tema sõnul otsib ametiühing MRP Liinide bussijuhtide hulgast usaldusisikut, et saada olukorrast ülevaadet.

Laevateid ummistav jää segab praamiliiklust

Saare- ja Hiiumaa vahel sõitvad praamid on hädas laevateid ummistavate jääpankadega, seni pole liiklus saarte ja mandri vahel siiski katkenud.

Eile hommikul kestis laevareis Virtsu ja Kuivastu vahel kuni kolm tundi ning Rohuküla ja Heltermaa vahel võitles üks praam jääga kuus tundi.

Tuul on Liivi lahelt triivjää Virtsu alla kuhjanud, ütles Saaremaa laevakompanii lõunaliini direktor Tiit Kruuse. "Pole vett, kus sõita, ainult jää," nentis Kruuse.

Saaremaa laevakompanii põhjaliinide direktori Vello Heinmetsa sõnul on olukord raske ka Hiiumaa ja mandri ning Vormsi ja mandri vahelistel liinidel, kuid tuul on jäänud vaiksemaks ning olukord on paranenud. "Eile varahommikul Rohukülast välja sõitnud praam oli Rukkirahu juures poolteist tundi kinni ja pidi ennast jääankrutega välja tirima," rääkis Heinmets.

Baltic News Service