Sõnavõistluse eesmärk on aidata kaasa eesti keele väljendusvõime avardamisele riigi ja ühiskonnaga seotud teemadel, teatas presidendi kantselei.  Välja on pakutud 11 mõistet, mille tähistamiseks eesti keeles kas sõna praegu pole, on ainult keerukas sõnaühend või võõrsõna, või tekitab segadust olemasoleva sõna mitmetähenduslikkus. Iga võistleja saab välja pakkuda ka ühe uue enda mõiste.

Välja pakutud üksteist mõistet on järgnevad: poliitika, kolmas sektor, PPP (public-private partnership), infrastruktuur, direktiiv, humanitaarabi, sustainable, avalik-õiguslik, mainstreaming (kõigi huvirühmade vaatenurkade arvestamine ühiskonnaelu korraldamisel, actor/player, othering (sotsiaalne protsess, mille kaudu piiritletakse koosluse identiteet, määratledes ühtaegu sellest välja jääva osa (nt rahvusliku identiteediloome käigus).

President Ilves esitas sõnavõistluse üleskutse 20. augustil, taasiseseisvumispäeval: „Tänavu, meie suure sõnalooja Johannes Aaviku 130. juubeli aastal, võiksime ühiselt, koos rahvaga rajada talle monumendi. Ja mis oleks selleks sobivam, kui luua uusi sõnu, uusi keelendeid. Loodan väga, et eriti loomeinimesed, aga ka rahvas laiemalt mõtleks mõistetele, millest meil siiani puudus. Et me mõtleksime sellele, milliseid sõnu luua ja tuletada, et meie endi emakeel rikastaks meie iseseisvuse ajal nii oluliselt muutunud elu. Et me suudaksime kirjeldada paljusid nähtusi, mida Nõukogude ajal ei olnud.“

Sõnapakkumisi saab saata võistluse kodulehelt www.sonavoistlus.ee, e-kirjagamailto: sonavoistlus@sonavoistlus.ee ja tavaposti teel (Eesti Keele Instituut, Roosikrantsi 6, 10119 Tallinn, märgusõna „Sõnavõistlus”) hiljemalt 4. oktoobriks 2010 (k.a postitempli kuupäev).

Kõik pakkumised tuleb varustada osaleja nime ja kontaktandmetega. Võitjate nimed on võistluse korraldajatel õigus avalikustada, muul juhul andmeid ei avalikustata, neid kasutavad korraldajad vaid osalejatele teadete edastamiseks.