Kokku on riik sõlminud lepingud 250 000 doosi seagripi vaktsiini ostuks. „Riskigruppide nimekirja laiendame jaanuari algu­ses,” ütles sotsiaalministeeriumi meedianõunik Jana Rosenfeld. „Kindlasti on plaanis kogu tellitud vaktsiin täies mahus ära kasutada. Näiteks arvame vajadusel uue aasta algusest riskirühma kõik terved lapsed või pikendame krooniliste haiguste nimekirja,” lisas ta.

Kokku on sotsiaalministeeriumi andmeil oma tellimused jõudnud esitada ligi 85 protsenti perearstidest ja haiglatest.

Riskigruppi ehk vaktsiini saajate hulka kuulub pisut üle 100 000 inimese. Neist ligi 30 000 on kuue kuu kuni üheksa aasta vanused lapsed. 10–64-aastasi kodanikke, kellele vaktsiin on tellitud, on pisut üle 70 000. „Selgelt ei saa seda arvu võrdsustada dooside arvuga, sest rehkendus alles käib,” kinnitas tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete nõunik Iiris Saluri, sest lapsed peavad saama hiljemalt kolme nädala pärast ka kordussüsti. Samuti tuleb arvestada, et kõik riskirühmadesse arvatud riigi kulul end vaktsineerida ei kavatse.

Vaktsineerimine seagripi vastu algab järgmise nädala keskpaigast, esimene 50 000-doosine partii jõuab Eestisse nädala alguses. Sotsiaalministeeriumi hinnangul peaks sellest esimeseks nädalaks jätkuma.

Ravimifirma GlaxoSmith­Kline (GSK) tarnitud vaktsiin hilineb. Kogu vaktsiini laialivedamise eest vastutab tervisekaitseinspektsioon ning kõigepealt läheb rohi kõigisse maakonnakeskustesse. „Vaktsiini jagatakse proportsionaalselt kõigi tellimuse esitanud perearstide ja haiglate vahel,” selgitas Saluri.

Surmasid on ette näha 40

•• Eestis on seagripi tüsistuste tagajärjel surnud viis inimest, kuid sotsiaalministeeriumi tervise valdkonna asekantsler dr Ivi Normet kinnitas eile, et Euroopa nakkuskeskuse ECDC prognoos püsib 40 piires.

•• Möödunud nädalal haigestus grippi 10 800 inimest, ütles tervisekaitseinspektsiooni juht Tiiu Aro. Ta selgitas, et rahvusvahelise kogemuse järgi tuleb haiglaravi vajavate inimeste arvu tipp kätte nädal aega pärast haigestumiste tippu – järelikult sel nädalal. Suremuse tippaeg on veel nädal aega hiljem, mis peaks tähendama järgmist nädalat.

•• Kõik viis Eestis seagrippi surnud inimest põdesid kopsupõletikku, mis on üks võimalikest raskematest tüsistustest. Ülemiste hingamisteede kahjustusi põhjustab ka sesoonne gripp.

•• Samal ajal on Saksamaal kavas välismaale müüa kaks miljonit seagripi vaktsiini doosi, kuna siseriiklik nõudlus on jäänud tagasihoidlikuks.