Õigemini – liikumiseks ruumi on, aga kuna kaugemale ulatuva kahuritulega kaasneb ka suurem ohuala, tuleb seda laiendada. Lisaks hakkab keskpolügooni graafik liiga tihedaks muutuma ja kui seal toimub ühe üksuse õppus, enam seal teised harjutama ei mahu.

Nii ongi kaitseministeerium ette valmistamas kahte plaani: esimene neist looks Soodla veehoidla juurde uue harjutusala, mida kasutataks siis, kui keskpolügoon hõivatud on. Teine plaan näeb ette keskpolügooni ohuala suurendamist. See tähendab maa-ala, kus soomukid otseselt ei manööverda, aga mis suletakse avalikkusele õppuste ajaks igaks juhuks, et kui mõni mürsk peaks kogemata tulistatama laskesektorist välja, siis ei ohustaks see mingil juhul ühtegi inimest.

Kaitseministeerium loodab enda poolt mõlemat harjutusala puudutavad ettepanekud valmis saada kuu ajaga, sealt edasi tuleb saada valitsuse heakskiit ja ministeeriumite kooskõlastused. Seejärel algab planeerimisprotsess ning keskkonnamõjude hindamine.

Samaaegselt tuleb muidugi läbi rääkida kohalike elanikega ning kokku leppida kas maatükkide ostmises või muus kasutuskorras. Kaitseministeeriumi infrastruktuuri osakonna juhataja Kaupo Kaasiku sõnul käivad praegu läbirääkimised alles mõne perega, kuid kokku tuleb kokkulepped saavutada ligi 40 maaomanikuga. Ennekõike on riik huvitatud maa ostmisest, seda loomulikult turuhinna alusel, kuid vajadusel ollakse valmis pakkuma ka asenduskrunte. Ministeeriumiametnike kinnitusel on seni suhtutud polügooni laiendamise kavasse mõistvalt ja koostöövalmilt.

Uued rauterid hakkavad Eestisse saabuma järgmisel aastal ja 2017. aastal tahaks kaitsevägi alustada juba pataljoni tasemel harjutusi, nii et selleks ajaks võiks ka uus harjutusala ja keskpolügooni ohuala laiendus valmis olla. Praeguse tööplaani järgi peaks see olema ka võimalik, aga kui esile kerkib takistusi ja laiendused ei valmi, saavad skaudid uute masinatega harjutada vaid rühma tasemel.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Keskpolügooni ohuala laiendamisel saaks korraga harjutada pataljoni suurune mehhaniseeritud üksus, mis tähendab sisuliselt seda, et korraga saaks harjutada kõigi 44 Eestile ostetava jalaväe lahingumasinaga pluss nende toetusmasinatega, mida tuleb samuti üle 40 ehk kokku enam kui 80 soomukiga. Toetusmasinate seas on sillatankid, pioneeritankid ja naastetankida, aga ka meditsiinisoomukid, juhtimissoomukid jt.

Keskpolügoon on praegu 120 ruutkilomeetrit suur. Selle ohuala soovib ministeerium laiendada lääne suunal 62,8 ruutkilomeetri, ida suunal 25,6 ruutkilomeetri, põhja suunal seitsme ruutkilomeetri ning lõuna suunal 6,2 ruutkilomeetri võrra.

Kavandatava Soodla harjutusala suurus on 36,8 ruutkilomeetrit ja selle ohuala 19,2 ruutkilomeetrit. Keskpolügooni ohuala laiendamine ja uue harjutusala rajamine puudutab nelja omavalitsuse territooriumi – Kuusalu ja Anija valda Harjumaal ning Tapa ja Kadrina valda Lääne-Virumaal.