Väga madala energiakuluga moodulmaju pakkuv UltraKUBi tegevjuht Mihkel Pukk rääkis, et prognoosi kohaselt läheb aasta lõpuni müügiks üle kümne ehitise.

Ettevõtte andmetel on hoone energiakulu vaid 15 kWh ruutmeetri kohta.

UltraKUB on valmis tootma ka nullenergia maju, mis tähendab, et hoone mitte ainult ei säästa, vaid toodab tulle ning päikese abil ise kogu toimimiseks vajaliku energia.

Sääraseid projekte pole Puki sõnul veel mitte ühtegi müügiks läinud. „Kui võrguühendus on olemas, siis ei ole väga mõtet taastuvenergialahendust ehitada,“ nentis ta.

Pukk rääkis, et inimeste huvi majade vastu on väga suur. „Turukonjunktuur on täna see, mis seda täielikku potentsiaali ei luba realiseerida,“ lisas ta.

Omamoodi projektiga on turul ka EasyHome, kes pakub lisaks tavalistele moodulmajadele ka elamut, mida saab soovi korral krundil pöörata.

Ettevõtte müügijuht Martin Hiir ütles, et pöörlemist võimaldava EasyHome Navi-tehnoloogiat kasutavate majadega pole seni ühegi konkreetse tehinguni jõutud, kuid ta lubas, et kevadeks on esimesed sarnased majad juba püsti.

Hiire sõnul on inimeste huvi projekti vastu oodatust suurem ning tuleval kevadel kavatsetakse ehitada üks pöörlev maja spetsiaalset rahvale tutvumiseks.

Sarnaselt UltraKUB projektile on ka EasyHome moodulmajadel olemas autonoomsust pakkuvad lahendused.

„Meil on plaanis integreerida päikesepaneelid oma tootesse juba niimoodi sisse, et näiteks fassaadipaneel ongi juba see päikesekollektor,“ tõi Hiir näite.