Uuringust selgus, et ehkki suitsetavate õpilaste osakaal on langenud, suitsetab endiselt üle kolmandiku õpilastest, neist 14,2% iga päev, teatas Tallinna pressiteenistus.

Poiste seas on kasvanud illegaalsete uimastite kasutamine 23,4%-ni, aastal 2003 olid tarvitajad 16,8% küsitletuist. Tütarlaste seas on tarvitajate arv õpilaste läbivaatusel vähenenud 8,4%-ni, varem oli näitaja 10,8%. Krooniliste tervisehäirete seas täheldati sagedamini nägemis- ja rühihäireid.

Uuring näitas ka, et poistel esineb sagedamini kõrgenenud vererõhku. Kuna laste ja noorukite hüpertensioon püsib sageli kuni täiskasvanueani, on oluline vererõhu kõrgenemise korral varane sekkumine.

Viimastel aastatel on riigi ja kohaliku omavalitsuse poolt toetatud tasuta koolieinet söövate õpilaste arv kiirelt kasvanud, vaid 6% küsitletuist ei söö sooja koolieinet.

Sagenenud on suhkrut sisaldavate jookide tarbimine, samuti maiustuste söömine, vähenenud aga sepiku/ leiva söömine.

Üle 2/3 õpilastest sõid iga päev puuvilju, jõid mahla ning piima. Aedviljade igapäevane söömine püsib madalamal soovitust - vaid viiendik poistest ja kolmandik tütarlastest tarvitas neid iga päev. Sagenenud on kiirtoidu tarvitamine.

Nii vastas 45% õpilastest, et söövad kiirtoitu iga päev kuni mõned korrad nädalas, sama näitaja aastal 2003 oli 31%.

Uuringu põhjal on tervisesport muutunud populaarsemaks, ainult 25% poistest ja 29% tütarlastest ei tegelenud väljaspool kooli regulaarselt spordiga.

Tallinna abilinnapea Merike Martinson rõhutas, et Tallinna rahvastiku tervise arengukava 2008-2015 täitmiseks vajalike otsuste elluviimisel on oluline hinnata periooditi elanikkonna tervisekäitumist ja tervisnäitajaid.

"Väga oluliseks pean uuringus ilmnenud õpetajate seisukohta pideva tervisekasvatuse läbiviimise vajalikkusest ja nende isiklikku eeskuju näiteks suitsetamisest loobumise näol," ütles Martinson.

"Kindlasti on kool perekonna kõrval kohaks, kus on võimalus sihipäraselt ja aktiivselt läbi viia tervisedenduslikke tegevusi, pannes sel moel aluse tervisekäitumisele täiskasvanueas."