Uuringu järgi oli kavandiga väga rahul 18% küsitletutest, 43% oli pigem rahul, kavand ei meeldinud üldse 14% ja pigem ei meeldinud 16% eestimaalastest, teatas SA Vabaduse monument Päevaleht Online'ile.

Oma arvamust ei osanud öelda 9% küsitletutest.

Eraldi tasub välja tuua eestlaste ja teiste rahvuste esindajate hinnangud monumendi kavandile. Monumendi kavandiga oli väga või pigem rahul eestlastest 70%, teiste rahvuste esindajatest oli pooldajaid 44%.

Sihtasutuse Vabaduse Monument juhi Aivar Reiviku sõnul kinnitavad uuringu tulemused, et monumendi püstitamine on jätkuvalt inimeste jaoks oluline teema.

"Võrreldes novembris läbiviidud uuringuga on toetus monumendi püstitamisele ja kavandile mõnevõrra langenud," ütles Reivik. "Oluline roll selles on kindlasti lõpuks alanud debattidel, mis aitavad inimestel oma arvamust selgemini kujundada. Siiski tuleb tõdeda, et monumendi pooldajate hulk on täna vastaste omast 2 korda suurem ning inimestele läheb vägagi korda monumendi püstitamisega kaasnev."

TNS Emori sotsioloogi Jaanika Hämmali sõnul oli teatav langus kavandi meeldivuses ühiskondliku debati tonaalsust arvestades igati oodatav.

"Selles debatis oli väga palju samba pihta suunatud kriitikat ja seda ka autoriteetsete kultuuri- ja ühiskonnainimeste poolt," ültles Hämmal. "Tulemustest näeme, et kriitika on mõjutanud ennekõike neid, kes varem olid samba kavandiga väga rahul, samas kui pigem rahul olevate inimeste hulk pole oluliselt muutunud. See tähendab, et teatud hulk elanikke, kes usuvad, et spetsialistid teavad paremini, on oma hoiakuid korrigeerinud."