Domeenide jagamist koordineerivad Eesti Interneti Sihtasutuse (EIS) juhatuse esimees Marek-Andres Kauts nentis, et täna pole võimalik veel täpset infot selle kohta anda kui palju domeeninimesid täna registreeritud on.

Kella 12 paiku alanud registreerimise kohta ühtne statistika hetkel puudub. Kautsi sõnul tuleb arvestada sellega, et domeenide registreerimisteenust pakub 17 erinevat ettevõtet, kellel kõikidel on oma register, mida koordineerib EIS.

Samuti varjutasid domeenide registreerimise uue korra esimest päeva tehnilised probleemid. Nimelt ilmnes, et üks registreerimisteenust pakkuv firma ei saa ühendust EIS-i keskregistriga, mis tähendas avalduste vastuvõtmise lõpetamist ka teistelt registripidajatelt.

Kautsi jutu järgi oli tegemist ühe sideprobleemiga, mis ei sõltunud otseselt problemaatilisse olukorda sattunud registripidajast.

„Domeeni registreerimist viivad läbi registripidajad. Kui mõnel neist on mingi tõrge, siis tuleb lõpetada ka kõikidelt teistelt avalduste vastuvõtmine,“ ütles Kauts.

„Kui mõne registripidajaga ühenduses esineb tõrge, siis me peame blokeerima kõikide taotluste vastuvõtmise, et kehtiks võrdse kohtlemise printsiip,“ lisas ta.

Kauts selgitas eelmainitud poliitika tähtsust sellega, et näiteks kui keegi otsustab teha Elioni kaudu taotluse mingi domeeni registreerimiseks ning esinevad mingid sidehäired, siis võib juhtuda, et mõni teine isik, kes on teinud sama domeeninime registreerimiseks taotluse mõne muu registripidaja kaudu, saab soovitud nime ära registreerida, hoolimata sellest, et esimene isik esitas taotluse hoopis varem.

Ta rõhutas, et domeeninime registreerida sooviva inimese jaoks ei muuda säärane tehniline probleem mitte midagi, sest registripidajad registreerivad taotluse niikuinii ära ning kui EIS alustab taas taotluste vastu võtmist, siis saab domeeni endale see isik, kes internetiaadressi omale registripidaja juures teistest potentsiaalsetest soovijatest enne kinni panna jõudis.

Akrediteeritud .ee registripidajad

Almic OÜ www.almic.ee  

Cemty OÜ www.cemty.ee  

Eedo & Partnerid OÜ www.eestidomeenid.ee  

Eesti Hariduse ja Teaduse Andmesidevõrk www.eenet.ee  

Elion Ettevõtted AS www.elion.ee  

Elisa Eesti AS www.elisa.ee  

Elkdata OÜ www.veebimajutus.ee  

Infonet AS www.infonet.ee  

Interframe OÜ www.interframe.ee  

Linxtelecom Estonia OÜ www.linxtelecom.ee

Netpoint Systems OÜ www.netpoint.ee  

Northside Solutions OÜ www.nss.ee  

Spin TEK AS www.spin.ee  

OK Interactive OÜ www.okia.ee  

Zone Media OÜ www.zone.ee  

Webnest OÜ www.webnest.ee