Ohutusealaselt on tähtsaim samm kiivrikandmise kohustus alla 16- aastastele lastele. Nõue kehtib nii sõiduteel jalgratast juhtivatele kui ka jalgrattateel, jalgratta- ja jalgteel ning jalgteel ja kõnniteel jalgratast juhtivate lastele, samuti peab sobiv kiiver olema näiteks jalgrattaistmel või -haagises sõidutatavatel väikelastel.

Ülekäigurajal võib juulist sõidutee ületada sõites, ilma ratta seljast maha ronimata, kuid reguleerimata ülekäigurajal sõites teed ületaval jalgratturil ei ole sõidukijuhi suhtes eesõigust. Seda välja arvatud juhul, kui rattur ületab ülekäigurajal sõiduteed, millele sõidukijuht pöörab.

Et autojuht jõuaks teede lõikumiskohale lähenevat jalgratast õigeaegselt märgata, peab rattur sõidutee ületama jalakäija tavakiirusega, milleks seadus on määranud orienteeruvalt 3-7km/h. Ka jalakäija vahetus läheduses tohib sõita vaid mainitud jalakäija tavakiirusega.

Olukorras, kus inimesed lähevad ühissõidukile või tulevad sealt, peab jalgrattur neile selleks teed andma.

Kõnniteel võivad senise alla 10-aastasete ratturite asemel sõita nüüd alla 13-aastased ja lisaks kaks tema saatjat jalgratastel. Ka last rattatoolis sõidutav jalgrattur võib sõita kõnniteel. Kõnniteel võib jalgrattur sõita ka siis, kui sõidutee halb seisund (augud, ebatasasused, jääkonarused jms) oluliselt raskendab sõidutee kasutamist.

Sõiduteel peab jalgrattaga sõitma võimalikult selle parema ääre lähedal, erandiks vaid ümberpaiknemine vasak- või tagasipöörde sooritamiseks. Kuna linnades asuvad paremal teeservas mõningatel juhtudel ka ühissõidukirajad, siis sellel jalgrattaga sõitmist hakkab reguleerima spetsiaalne uus liiklusmärk.

Kui varem oli rattatee olemasolul kohustus sõita just seal, siis uus liiklusseadus lubab ka sel juhul kasutada sõiduteed.

Jalgratturid võivad edaspidi mööduda seisvast või aeglaselt liikuvast sõidukist ka paremalt, kui selleks on piisavalt ruumi ja sõiduki juht ei ole andnud märku parempöördeks.

Kui varasem liiklusreeglistik lubas punase tule asemel kasutada rattal ka punast helkurit, siis juulist on pimedal ajal sõites kohustuslik kasutada punast tuld, kuna siis on jalgrattur pimeda ajal või halva nähtavuse korral oluliselt paremini nähtav.