Tüdrukud on valmis ka kutsekooli kõrvalt õhtukoolis edasi õppima. Projekti raames võimaldatakse õpilastele tasuta kojusõit, lõunasöök ja ühiselamukoht.

“Normaalne, mulle meeldib,” lausus polsterdaja eriala valinud Marko Siimer, kellel haridust praegu kaheksa klassi.

Noormehel on kindel siht kutseõppe kõrvalt õhtukool lõpetada. Kooli pooleli jätnuna töötas Marko vahepeal ehitusel.

Huvitab praktiline osa

Tartu kutsehariduskeskuse projektijuhi Mariann Saaliste sõnul tuli nende kooli õppima äärmiselt erineva sotsiaalse taustaga noori, kellel pole huvi teoreetilise gümnaasiumihariduse vastu. “Näiteks puhastusteenistuse eriala noormehed olid kohe valmis tööle asuma. Paljud ei taha ka inimeseõpetusest ja psühholoogiast midagi kuulda,” lausus ta.

Õpilaste leidmiseks jagas kutsehariduskeskus noortekeskustes projekti voldikuid ning tegi koostööd koolide sotsiaaltöötajatega.

Saaliste lisas, et mugavale võimalusele vaatamata polnud kutsekoolikohtadele kuigi suurt konkurentsi, üksnes polsterdaja erialalt tuli osa noormehi kõrvale jätta. “Meile tuli ka kriminaalse taustaga noormehi, aga tööandjad olid nende suhtes üsna kahtleval seisukohal,” märkis ta.

Firma võtaks kohe tööle

Majatek OÜ pakub puhastusteenindaja eriala õppuritele praegu praktika- ja hiljem töökohta. “Kaks inimest sellest grupist oleksime valmis avasüli vastu võtma,” ütles firma teenindusjuht Priit Nurmsalu.

Ta lisas, et ehkki puhastusteenindaja palk pole halb, eelistavad inimesed reeglina prestiižikamat ja vähem tasustatud eluala, mistõttu on kaader nende firmas üsna liikuv. “Kui puhastusteenindajale pakutakse näiteks kassapidaja kohta, siis ta valib selle, sest talle tundub, et kassapidaja on ikkagi lipsuga mees,” lausus ta.

Õpipoisi projekti käivitanud haridus- ja teadusministeeriumi põhjendusel tingis vajaduse projekti järele tööpuudus Ida-Virumaal, saartel ja Lõuna-Eestis.