Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituut (EMHI) paneb sel nädalal Viljandimaal Sürgaveres püsti hiljuti Soomest kolmekümne viie miljoni krooni eest soetatud moodsa ilmaradari.

Maikuust käivituva radari abil loodavad ilmateadlased senisest täpsemaid ennustusi saada. EMHI peadirektor Jaan Saar märkis, et praeguseni on Lõuna-Eesti taevas olnud radariga katmata.

“Senine ainus, Tallinna külje all Harkus töötav radar annab pilti vaid umbes saja kilomeetri ulatusest, suur osa Eestist jääb selle vaatekaugusest välja,” osutas Saar, kuivõrd hädavajalik oli teise radari ost.

Uue radari abil on võimalik edaspidi kuni kahesaja kilomeetri raadiuses täpsemalt jälgima hakata nii pilvede liikumist kui ka sademeid. “Programmide abil on võimalik välja arvutada, kui palju on taevas parasjagu vihmapilvi ning kui palju kuskil nendest maha sajab,” tähendas Saar. “Äärmuslike ning ohtlike ilmaolude korral on võimalik päästeametit ja teisi instantse täpselt hoiatada, kus midagi oodata on.”

Algse kava järgi oli EMHI-l plaanis uus radar juba eelmisel aastal tööle panna, aga asi lükkus pea kolmekümne viie meetri kõrguse alustorni ehituse venimise tõttu edasi. Kui esimesed töökatsetused lähevad lahti juba aprillis, siis avamine on kavandatud maikuusse.

Uuest vägevast radarist saaks oluline lüli kogu põhjala ühtses ilmaradarite süsteemis. “Seeläbi saame meie näha teiste radarite andmeid ning teised jällegi meie andmeid, mis on täpsete ilmaprognooside koostamiseks hädavajalik,” rääkis Saar. Kui praegustest ilmajaama ennustustest on kõige täpsemad kaheööpäevased ilmaprognoosid, siis uue radariga tahetakse vastavat perioodi pikemaks venitada.

Radar elumaja otsa?

Lisaks uue radari käivitamisele on ilmajaam täpsemate ennustuste huvides hädavajaliku tööna plaani võtnud olemasoleva Harku radari kõrgemale tõstmise. Nimelt kavatsevad kinnisvaraarendajad lähiajal selle kõrvale rajada kõrgelamute rajooni, mis jääks radari vaateväljale ette.

“On variante, et radar tuleb kas ilmajaama või siis mõne rajatava kõrgelamu otsa,” ütles Saar. “Elumaja otsas olles radar inimesele ohtlik poleks, sest seadeldis on korralikult varjestatud ja kaitstud ning mingisugust kiirgust sellest välja ei pääse.”

Isiklik ilmaennustus koju kätte

•• EMHI pakub kõigile huvilistele kasulikku teenust – nimelt saab üle Eesti tellida konkreetse piirkonna ilmaennustuse.

•• Ivo Saaremäe EMHI klienditeeninduse osakonnast selgitas, et teenuse abil on võimalik näiteks talunikel oma põllutöid planeerida või siis matkasellidel uurida, mis ilm tõotab rännupaigas tulla.

•• Teenuse tellimiseks tuleb helistada ilmajaama klienditeeninduse telefoninumbril 666 0923.

•• Siis saab kokku leppida, millistel päevadel ja millise koha ennustust soovitakse. Kokkulepitud kuupäevaks tellitud ennustus annab küsitud päeva ja kahe järgmise päeva ilmaprognoosi. Info saadetakse elektrooniliselt, see maksab kuni kolm krooni.