Kaitseministeerium on e-õiguse keskkonda kooskõlastamiseks üles pannud eelnõu, mis muudab kutsealuste tervist kontrollivate arstlike komisjonide töö senisest tõhusamaks.

Eelnõu järgi luuakse kõigi 14 arstliku komisjoni juurde ka asendusliikme koht, kellel on tavaliikmetega sarnased õigused ja kohustused. “Senine praktika kinnitab, et tegelik vajadus on kaasata asendusarste, tagamaks arstlike komisjonide töö järjepidevust. Seni on kaasatud täiendavalt kümme arsti,” seisab eelnõu seletuskirjas.

Seletuskirjas öeldakse, et paljudes piirkondlikes ja maakonnahaiglates on eriarstid põhitööga väga hõivatud ning ligi pool aastat varem kokkulepitud komisjoni toimumise päeval võib tekkida olukord, et arst ei saa komisjoni töös osaleda ja asendusarst puudub.

Lisaks hakkab arstliku komisjoni toimumise aega ja komisjoni kutsutavate arvu määrama kaitseressursside ameti (KRA) peadirektor, see peaks samuti muutma komisjoni töö ning kutsealustele õigel ajal teadete edastamise ladusamaks.

KRA pressiesindaja Carol Merzin ütles, et kutsealuste ning reservväelaste jaoks mingeid muudatusi ei ole.

Aprillis kirjutas Eesti Päevaleht kaitseministeeriumi aruandest, mille järgi kõlbas mullu täielikult tegevteenistusse vaid 23 protsenti kutsealuseid. Samas dokumendis toodi esile ka arstlike komisjonide piiratud töövõime, mis takistab ajateenistusse ja õppekogunemistele kutsumise tõhusat korraldust.